Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Τορτίγιες για μπουφέ και όχι μόνο




Πεντανόστιμες τορτίγιες, που τις έφτιαξα με τα δικά μας ελληνικά γευστικά χαρακτηριστικά.
Είμαι σίγουρη πως όχι δεν θα απογοητευτείτε αλλά θα ξετρελλαθείτε από την γεύση τους.


 ΥΛΙΚΑ
  • 2 φιλέτα κοτόπουλο
  • 1 πακέτο  τορτίγιες έτοιμες από το σούπερ μάρκετ
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 ml χυμό ντομάτας
  • 3 μεγάλες πιπεριές κέρατο κομμένες ζουλιέν
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη ζουλιέν
  • 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη ζουλιέν
  • 200 γρ μπέικον ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. τυρί τσένταρ (cheddar), ή ρεγγάτο κατά προτίμηση καπνιστό  τριμμένο
  • 1 κομμάτι λάχανο κομμένο όπως για σαλάτα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο λωρίδες
  • 1 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
  • 2 κ.σ. καλαμποκέλαιο
  • 1 κ.γλ. tabasco (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε τα φιλέτα κοτόπουλου και τα στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  2.  Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σωτάρουμε το κοτόπουλο σε μέτρια φωτιά για κανένα δεκάλεπτο, να πάρει χρώμα.
  3. Βγάζουμε το κοτόπουλο απο το τηγάνι και ρίχνουμε το μπέικον και τις πιπεριές. Σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές.
  4. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρούς κύβους.
  5. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το τυρί, κρατώντας στο πλάι μια χούφτα. Προσθέτουμε 150ml κρέμα γάλακτος, το λάχανο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές με το μπέικον και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τους κύβους κοτόπουλο και ανακατεύουμε απαλά.
  6. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τα 100ml κρέμα γάλακτος με το χυμό ντομάτας και το σκόρδο. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο tabasco.
  7. Παίρνουμε μια τορτίγια και απλώνουμε κατα μήκος της μια μεγάλη κουταλιά απο μείγμα κοτόπουλο. Την τυλίγουμε και την τοποθετούμε σε ταψί (θα χρειαστούμε ένα μεγαλο). Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες τορτίγιες.
  8. Περιχυνουμε με το μείγμα κρέμα γάλακτος - ντομάτας και απλώνουμε με μια σπάτουλα να καλυφτούν οι τορτίγιες. Απο πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί.
  9. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.

Επίσης μπορείτε αντί για κοτόπουλο να βάλετε φρέσκα ψιλοκομμένα μανιτάρια, είναι εξίσου καταπληκτικές.

Τορτίγιες θα βρούμε έτοιμες στο super market.
Στις φωτό δεν έχω βάλει κρέμα γάλακτος, γιατί είχα φτιάξει κρύο μπουφέ και επιπλέον τις έχω κόψει σε μερίδες ατομικές για να μπορούν να τις παίρνουν με το χέρι.

Μπρουσκέτα αλά Λευκάδας






Πριν 6 χρόνια είχα πάει διακοπές στην Λευκάδα στο ορεινό χωριό Καρυά. Και κάτσαμε σε ένα μαγαζάκι να φάμε. Μας σερβίρισαν λοιπόν αυτη την μπρουσκέτα. Περιττό να σας πούμε ότι δεν θέλαμε ούτε να δοκιμάσουμε από όλα τα άλλα που είχαμε παραγγείλει. Παραγγείλαμε κι άλλες, κι άλλες μπρουσκέτες. Κατόπιν έμαθα ότι αυτά συνήθως τα φτιάχνουν στην Ιταλία.
 Δεν ξέρω  αν η συγκεκριμμένη συνταγή είναι ιταλική αλλά είναι θαυμάσιο ορεκτικό.



Υλικά

Φέτες λίγο χοντροκομμένες από ψωμάκι κατά προτίμηση χωριάτικο
Ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
 Μισή σκελίδα σκόρδο
λάδι
κεφαλογραβιέρα καλής ποιοτητας τριμμένη κατά προτίμηση Κρήτης  ή Νάξου



Εκτέλεση


Κόβουμε φέτες το ψωμάκι και το ψήνουμε ή στο γκρίλ ή ακόμα καλύτερα στα κάρβουνα.
Σε ένα μπωλ βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες και το σκόρδο και τα ανακατεύουμε καλά.
Ραντίζουμε με λίγο λαδάκι τις φέτες ψωμιού.
Τοποθετούμε με ένα κουτάλι μπόλικο μίγμα ντομάτας σκόρδου και από πάνω ρίχνουμε την κεφαλογραβιέρα.
Βουαλά, έτοιμο για σερβίρισμα.
Κατά προτίμηση σερβίρεται ζεστό.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Μπλάκ Φόρεστ

 Πάντα ήθελα να την φτιάξω, γιατί τρελλαίνομαι για βύσσινα, επιτέλους ήρθε η ώρα και την έκανα και είναι καταπληκτική. Σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα. Είναι εύκολη γρήγορη και αρέσει σε όλους.


Για το  παντεσπάνι

5 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά,
125 γρ. ζάχαρη
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. κακάο σε σκόνη


Για το σιροπι

Το σιρόπι από την κονσέρβα βύσσινο που θα χρησιμοποιήσουμε παρακάτω
150 γρ. ζάχαρη
200 γραμ. μαρμελάδα φράουλας
30 ml λικέρ Cointreau ή φράουλας ή βύσσινο

Για τη γέμιση

800 ml κρέμα γάλακτος 35%
λιπαρά, παγωμένη στο ψυγείο
80 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κονσέρβα βύσσινο
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (για την επικάλυψη)

Διαδικασία

Για το παντεσπάνι
Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα, έως ότου αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά στα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας απαλά με μια πλαστική κουτάλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και το βάζουμε στο φούρνο για 20 - 30 λεπτά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά, όσο ετοιμάζουμε το σιρόπι. Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω στον πάγκο εργασίας και το κόβουμε οριζόντια σε 3 ίσα μέρη, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο και αιχμηρό μαχαίρι (ή, εναλλακτικά, οδοντικό νήμα).

Για το σιρόπι
Βράζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το χυμό από την κοσέρβα βύσσινο  με τη ζάχαρη για 2 λεπτά. Οταν το μείγμα κρυώσει, ρίχνουμε την φράουλα και το λικέρ και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε στην άκρη, όσο ετοιμάζουμε τη σαντιγί για τη γέμιση.

Για τη γέμιση
Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ, με το εργαλείο που αποκαλούμε σύρμα, την παγωμένη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη, έως ότου σχηματιστεί αρκετά σφιχτή σαντιγί.

Συναρμολόγηση
Τοποθετούμε το ένα κομμάτι παντεσπάνι σε μια πιατέλα, το βρέχουμε καλά  με σιρόπι, χρησιμοποιώντας πινέλο, και το αλείφουμε με τη μαρμελάδα, χρησιμοποιώντας σπάτουλα. Στρώνουμε προσεκτικά περίπου 300 γρ. από τη σαντιγί που φτιάξαμε και τοποθετούμε την μισή από την κονσέρβα βύσσινο. Βάζουμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι -και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το σιρόπι-, άλλα 300 γρ. από τη σαντιγί και το υπόλοιπο βύσσινο, κρατώντας λίγες για την διακόσμηση στο τέλος. Καλύπτουμε όλη την τούρτα με την υπόλοιπη σαντιγί. Διακοσμούμε με τα τελευταία βύσσινα. Ξύνουμε την κουβερτούρα με το ειδικό εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες  ή στον τρίφτη για τα κρεμμύδια και γαρνίρουμε με το ξύσμα όλη την επιφάνεια της μπλακ φόρεστ. Καλή επιτυχία.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...