Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Καζάν ντιπί






Κρεμώδες  αγαπημένο γλυκό της Ανατολής!!!!


ΥΛΙΚΑ


1 λίτρο γάλα     ή αν βρείτε καλύτερα βουβαλίσιο γάλα -αυθεντικό Καζάν ντιπί-
1/2 κούπα ρυζάλευρο ή νισεστέ
1/4 κούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο 

3 - 4  κουταλιές της σούπας ζάχαρη για το κάψιμο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, το ρυζάλευρο ή νισεστέ, την ζάχαρη, και αρχίζουμε να βράζουμε , ανακατεύοντας συνέχεια, για να μην σβολιάσει και να μην κολλήσει.

Σε λίγο θα δείτε ότι αρχίζει να πήζει.
 Θέλουμε μια σχεδόν σφιχτή κρέμα. ΄Οχι πολύ, γιατί μετά πήζει και στο ψυγείο. 
 Το κατεβάζουμε από την φωτιά , ρίχνουμε το ανθόνερο , ανακατεύουμε ελαφρά,  και το βάζουμε  στην άκρη , ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα από πάνω.

Στη συνέχεια παίρνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή  αντικολλητικό ταψάκι, ρίχνουμε τις 3-4 κουταλιές ζάχαρη και την αφήνουμε να λιώσει. Mε ένα κουτάλι βοηθάμε να πάει η ζάχαρη σε όλο τον πάτο του τηγανιού, ή του ταψιού. Αρχίζει τώρα να παίρνει ένα ελαφρύ χρώμα καραμέλας, προσοχή όχι πολύ γιατί θα πικρίσει.

Στη συνέχεια παίρνουμε μια κουτάλα με μια μεγάλη δόση κρέμας και την ρίχνουμε στην λιωμένη ζάχαρη. Το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις. Θα δείτε ότι η καραμέλα βγαίνει σιγά σιγά από τα πλάγια.

Το τραβάμε από την φωτιά , βάζουμε στο τηγάνι ή στο ταψί όλη την υπόλοιπη κρέμα, το ξαναβάζουμε στο μάτι της κουζίνας και κοιτάμε αν έχει κάψει από κάτω ο πάτος. Για να το δούμε αυτό , σηκώνουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα την άκρη του μίγματος και το παρακολουθούμε έτσι ώστε να πάρει το γνωστό χρώμα του καζάν ντιπί. Μόλις είναι ετοιμο το απομακρύνουμε από την φωτιά,   το αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο.

Καλό είναι να καταναλωθεί την ίδια μέρα.

΄Οταν θέλουμε να σερβίρουμε το γλυκό, με μια σπάτουλα, το γυρίζουμε ανάποδα το γλυκό, για να βγαίνει από πάνω η καμμένη πλευρά.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!

2 σχόλια:

  1. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά. Θα δοκιμάσω την συνταγή σου οπωσδήποτε !

    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δοκίμασέ την Anthemis, είναι πετυχημένη !!! Την φτιάχνω πολλά χρόνια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...