Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

Κέικ λεμονιού με γλάσο λεμονιού




΄Ενα κέικ με γεύση και άρωμα λεμονιού, χωρίς όμως να είναι πολύ έντονη.
.. Τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ και όχι μόνο !!!!

ΥΛΙΚΑ:



50 γραμ. ( μόνο ) βούτυρο λειωμένο

3 αυγά

175 γραμ. ζάχαρη ( 3/4 της κούπας)

75 γραμ. κρέμα γάλακτος

1 κούπα αλεύρι ( 140 γρμ.)

1 κ.γ. μπέϊκιν

ξύσμα ενός λεμονιού

1 κ.σ. ρούμι, ή άλλο ποτό ή και καθόλου αν δεν το θέλετε



ΓΙΑ ΤΟ  ΓΛΑΣΟ:

100 γραμ. ζάχαρη άχνη

χυμό απο 1/2 λεμόνι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Ρίχνουμε στο μπολ τα αυγά, την ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά στο μίξερ.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας πάντα καλά.


 Ρίχνουμετο μείγμα σε μακρόστενη φόρμα ( οι αλουμίνιες της sanitas είναι ότι πρέπει, δεν 

θέλουν και βουτύρωμα ).

 Ψήνουμε στους 175' για 45'

Φτιάχνουμε το γλάσο και περιχύνουμε το κέϊκ.

Ευχαριστώ πάρα πολύ την Areti Vardaka , για την συνταγή που μου παραχώρησε !!!!

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012

Εύκολα σοκολατάκια ή βραχάκια







Εύκολα , νόστιμα και γρήγορα σοκολατάκια που μπορούν να γίνουν και με τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά που μας έχουν περισσέψει !!!!




ΥΛΙΚΑ




300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
διάφορους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια αιγίνης κτλ.) , ή
δαμάσκηνα, ή και rice crispies (δημητριακά ρυζιού) .


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Λιώνουμε τη κουβερτουρα σε μπεν μαρι.


Μολις λιωσει την ανακατεύουμε για περιπου 5 λεπτά ώσπου να πέσει η θερμοκρασία της.


Ρίχνουμε μεσα τους ξηρους καρπους και μ' ένα κουταλακι παίρνουμε λίγη ποσότητα μείγματος και την ακουμπάμε πάνω σε λαδόκολλα.


Ετσι σχηματίζουμε πολύ νόστιμα, ακανόνιστου σχήματος σοκολατάκια.






Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

Δροσερό καλαθάκι έκπληξη








Υλικά 


1 κέικ, οποια γεύση προτιμάτε
1/2 κιλό κρέμα γάλακτος χτυπημένη σαντιγύ
1/4 γιαούρτι με όλα τα λιπαρά
1/2 κιλό φράουλες φρέσκιες
Μερέντα ή   γκανάζ.


Εκτέλεση


Φτιάχνουμε σε μια μακρόστενη ή στρογγυλή φόρμα το κέικ της αρεσκείας μας. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά. Ακόμα καλύτερα μπορούμε να το έχουμε ψήσει από την προηγούμενη.
΄Η ακόμα μπορείτε να αγοράσετε και έτοιμο κέικ.

Πλένουμε , και ψιλοκόβουμε τις φράουλες. Κρατάμε λίγες για την τελική διακόσμηση.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ. Συμπληρώνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε και τις ψιλοκομμένες φράουλες και ανακατεύουμε και πάλι απαλά. Το αφήνουμε το μίγμα μας  στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα, να σφίξουν τα υλικά μας.

Συναρμολόγηση


Αδειάζουμε προσεχτικά την ψίχα από το κέικ μας. Αφήνουμε περιμετρικά λίγα περιθώρια για να μην μας σπάσει. 
Ζεσταίνουμε μερέντα σε ένα μπωλάκι στο φούρνο μικροκυμάτων και με το κουτάλι μας αλείφουμε  το εσωτερικό του κέικ μας. 
΄Η εναλλακτικά φτιάχνουμε μια κρέμα γκανάζ .
Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει από την μερέντα και γεμίζουμε από το μίγμα με τις φράουλες που είχαμε στο ψυγείο. 
Διακοσμούμε με τις υπόλοιπες ολόκληρες φράουλες.

Να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω την φίλη μου Νίκη Τσάρνα για την ιδέα που μου έδωσε με το κέικ - καλαθάκι !!!!!

Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Αρνάκι Μαραθάτο




Αυτή την συνταγή την έχω μάθει από την πεθερά μου.
 Το φαγητό αυτό το φτιάχνουν στο Μαυροβούνι του Γυθείου, την δεύτερη μέρα του Πάσχα. Είναι το έθιμό τους. 
Το αρνάκι ή το κατσικάκι παίρνει μια φανταστική γεύση από το μάραθο και την φρέσκια ρίγανη. Το ίδιο και τα λαχανικά.
 Περιττό να σας πω ότι είναι από τα αγαπημένα μου, αλλά και σε όλα τα τραπέζια που κάνω , οι καλεσμένοι μου ξετρελλαίνονται, και πάντα μου το ζητούν.


ΥΛΙΚΑ

2-3 κιλά αρνάκι κομμένο σε μερίδες
1/2 κιλό μάραθο και ακόμα περισσότερο χοντροκομμένο
1/2 χούφτα ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη
1 κουτί πουμαρό
2 κούπες ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
5 αγκινάρες
4 κολοκυθάκια μικρά
πατάτες χοντροκομμένες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε  το μάραθο και τον χοντροκόβουμε. Το ίδιο και την ρίγανη.
Παίρνουμε ένα ταψί και κάνουμε μια στρώση κάτω σαν βάση με το μάραθο και την ρίγανη , για να ακουμπήσουμε επάνω το αρνάκι μας.

Αλατοπιπερώνουμε το αρνάκι μας καλά όλα τα κομμάτια και τα ακουμπάμε επάνω στην στρώση του μάραθου και της ρίγανης.
Σε ένα μπωλάκι ρίχνουμε το μισό πουμαρό και το αραιώνουμε με 1/2 ποτήρι νερό. Ανακατεύουμε καλά και με ένα κουτάλι βάζουμε επάνω στα κομμάτια του αρνιού.

Ρίχνουμε πάλι πάνω στα κομμάτια κρέατος το μισό λάδι.


Το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω κάτω, περίπου 1 ώρα. Θα το δούμε ότι ροδοκοκκινίζει.

Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε ένα μπωλ με νερό για να μην μαυρίσουν.
Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες.
Παίρνουμε ένα άλλο μπωλ και ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, τις σουρωμένες αγκινάρες και τις χοντροκομμένες πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε.

Μόλις είναι έτοιμο το φαί μας στη 1 ώρα, το βγάζουμε από το φούρνο , γυρίζουμε τα κομμάτια κρέατος, και σφηνώνουμε όπου μπορούμε τις αγκινάρες, τις πατάτες και τα κολοκυθάκια.




Πάλι παίρνουμε ένα μπωλάκι και  ρίχνουμε το άλλο μισό πουμαρό και το αραιώνουμε με 1/2 ποτήρι νερό. Ανακατεύουμε καλά και με ένα κουτάλι βάζουμε επάνω στα κομμάτια του αρνιού και στα λαχανικά μας.
Ρίχνουμε πάλι πάνω στα κομμάτια κρέατος και στα λαχανικά μας το άλλο το μισό λάδι.

Το βάζουμε πάλι να ψηθεί για άλλη 1 ώρα.

Δεν βάζουμε σ' αυτό το φαγητό άλλο νερό. Δεν χρειάζεται.

Εάν έχουμε γάστρα το βάζουμε εκεί. Σίγουρα γίνεται πιο νόστιμο.

Μανιτάρια φρικασέ





΄Ενα πολύ νόστιμο φαγάκι για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο !!!!


ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μανιτάρια 
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 μαρούλια μεγάλα
  • 1/2 ματσάκι άνιθο
  • 1 ποτήρι του κρασιού  ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια (δεν τα πλένουμε για να μην απορροφήσουν νερό), και τα κόβουμε το κάθε ένα σε 2 ή 3 κομμάτια.
  2. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, έπειτα τον άνιθο  και εν συνεχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια.
  3. Στη συνέχεια τα  μαρούλια χοντροκομμένα και τα ανακατεύουμε.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα μαρούλια.
  5. Προσέχουμε να μην αφήσουμε πολλά υγρά. Εαν έχει ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά.
  6. Στο τέλος  σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε το λεμόνι με το κορν φλάουερ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε να πάει παντού..

Η συνταγή εκτός νηστείας γίνεται με αβγολέμονο.


Σουπιά μεθυσμένη


  • ΄Ενα φαγητούλι, νηστήσιμο και πεντανόστιμο !!! Φτιάχτε το, 
  • δεν θα απογοητευτείτε !!!

  • ΥΛΙΚΑ 


  • 1 κιλό σουπιές
  • 3/4 του κιλού κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φετούλες
  • Λάδι (περίπου 1 ποτήρι του νερού ή και λιγότερο)
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένο στα δύο, από τις οποίες έχουμε αφαιρέσει τις πράσινες ουρίτσες
  • 1 ποτηράκι του κρασιού μαυροδάφνη
  • 3 κ.σ. ντοματοπελτέ διαλυμμένο σε λίγο νερό
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι

  • Πατατούλες  χοντροκομμένες προαιρετικά

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις σουπιές χωρίζοντας το κεφάλι από το σώμα και πετάμε τη φούσκα με το μελάνι, το κόκαλο, το δόντι, τα μάτια και τις μεμβράνες από το σώμα.

  2. Ξεπλένουμε πολύ καλά, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.

  3. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόδρα έως ότου γυαλίσουν.
  4.  Προσέχουμε να μην καούν τα σκόδρα γιατί πικρίζουν.

  5. Ρίχνουμε τις σουπιές και ανακατεύουμε έως ότου πιούν τα νερά τους.

  6. Μόλις μείνουν με το λάδι σβήνουμε με τη μαυροδάφνη. 

  7. Αφήνουμε λίγο να βράσουν με το κρασί μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  8. Σε αυτό το σημείο , μπορούμε να ρίξουμε πατατούλες χοντροκομμένες.

  9. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν οι σουπιές σχεδόν με το λάδι, να μην έχουν πολλά ζουμιά.

  10. Σερβίρουμε και καλή σας όρεξη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες σουπιές.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...