Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Τούρτα Πεταλούδα-Οδηγίες βήμα-βήμα-







 Είναι εύκολο να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη τούρτα. Θέλει όμως τον χρόνο της!!!

ΥΛΙΚΑ

1 δόση παντεσπάνι,  όποιο σας αρέσει
 Μαρμελάδα της αρεσκείας σας
Κρέμα ζαχαροπλαστικής σοκολάτα
Σαντιγύ
Χρώματα ζαχαροπλαστικής




ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Φτιάχνουμε το παντεσπάνι  της αρεσκείας μας με τον γνωστό τρόπο, σε στρογγυλή φόρμα κατά προτίμηση με δαχτυλίδι για να το ξεφορμάρουμε εύκολα.
Για ευκολία μας , βάζουμε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα στον πάτο της φόρμας.

 Με ένα μεγάλο πριονωτό μαχαίρι το κόβουμε σε 2 ή τρία κομμάτια, οπως βλέπουμε και στην παρακάτω φωτό.

Το χωρίζουμε στη μέση.




 Τα ενώνουμε απλά αντίστροφα.


Αραιώνουμε με λίγο νεράκι την μαρμελάδα μας , και την απλώνουμε από πάνω. Εγώ είχα φτιάξει μαρμελάδα βερύκοκο.


Απλώνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής.


 Τοποθετούμε και τα άλλα δύο κομμάτια, που είχαμε χωρίσει από πάνω.


 Και κάνουμε την ίδια διαδικασία. Δηλαδή, μαρμελάδα και κρέμα ζαχαροπλαστικής.



 Απλώνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και εξωτερικά, να καλύψει τα κενά μας σημεία.

Σε αυτό το στάδιο, βάζουμε την τούρτα μας στο ψυγείο , στην συντήρηση, και αφήνουμε να σφίξει.
Θέλει οπωσδήποτε 2 ώρες ψυγείο.


Τέλος, την βγάζουμε από το ψυγείο και με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής  και χρώματα ζαχαροπλαστικής, αρχιζουμε και την διαμορφώνουμε.

 ΄Ετοιμη !!!!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!

Σάββατο, 26 Απριλίου 2014

Κοντοσούβλι σε ψησταριά




Γεύση καθαρά Ελληνική !!!! Ψήστε το είτε το Πάσχα, είτε άλλη μέρα με την παρέα σας και ευχαριστηθείτε το !!!!


ΥΛΙΚΑ

  •  3,5 κιλά χοιρινό σε κομμάτια
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
  • 4 πιπεριές κέρατο
  • 3 ντομάτες
  • 1 σούβλα  inox
  • 4-5 κιλά κάρβουνο


Προετοιμασία

  1. Πλένουμε και αφήνουμε να στραγγίσει καλά το κρέας. Αναμιγνύουμε το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
  2.  Στην συνέχεια πολτοποιούμε στο μούλτι , τις πιπεριές, τις ντομάτες και τα κρεμμύδια.
  3. Ανακατεύουμε το κρέας και τα τυλίγουμε σε λαδόκολλα.
  4.  Αφήνουμε το πακετάκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες, ή καλύτερα όλο το βράδυ.


 Σούβλισμα

 Πλένουμε καλά την inox σούβλα και σουβλίζουμε το κομμάτια.


 Υπολογίζουμε το μήκος που θα καταλάβει η σούβλα μας και  '' χτίζουμε'' με  τα κάρβουνά μας δύο ή τρείς  ΄΄πύργους΄΄  όπως φαίνεται στην φωτογραφία
Προσοχή , για το ''χτίσιμο'' χρησιμοποιούμε όσο μπορούμε τα μεγαλύτερα κάρβουνα , για να αφήνουν κενά αέρος  μεταξύ τους. Αυτό χρειάζεται για το άναμα της φωτιάς.



Ρίχνουμε  από πάνω, μέσα σε κάθε πύργο ένα αναμμένο προσάνναμα . Αυτό ήταν. Τώρα το αφήνουμε και θα ανάψει μόνη της η φωτιά. Μόνα τους θα καούν τα κάρβουνα.

 Όταν ανάψει καλά η φωτιά μας, απλώνουμε τα κάρβουνα.



 Για να μειώσουμε την ένταση της που στην αρχή είναι μεγάλη, ρίχνουμε πάνω στα κάρβουνα στάχτη που έχουμε κρατήσει από πριν.
Τοποθετούμε την σούβλα με το κοντοσούβλι στην ψησταριά στην μεσαία θέση για 1/2 ώρα με 1 ώρα   και αμέσως μετά την κατεβάζουμε στην πιο χαμηλή θέση. Το κοντοσούβλι χρειάζεται σχεδόν από την αρχή να είναι κοντά στην φωτιά.


Μετά από 2-2,5 ώρες περίπου το κοντοσούβλι μας είναι έτοιμο , και στην συνέχεια το κόβουμε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!

Γεμιστά αβγά





  •  Ξεφλουδίζετε τα αβγά, τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τους κρόκους και τους λιώνετε μαζί με μουστάρδα πικάντικη, λίγη σκόνη κάρυ, ξύδι από λευκό κρασί, αλάτι, μαγιονέζα, χονδροκοπανισμένο και μαύρο πιπέρι. 
  • Γεμίζετε με το μείγμα τα αδειασμένα ασπράδια.
  •  Γαρνίρετε με καπνιστή πάπρικα σε σκόνη και καβουρδισμένους σπόρους κύμινο.


Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Αρχαιοελληνική σαλάτα

 Πρέπει να την δοκιμάσετε. Μία από τις ωραιότερες σαλάτες.

ΥΛΙΚΑ

  • λίγο μαρούλι
  • λίγη ρόκα
  • 1/2 λαχανάκι σικορέ
  • 1/2 πιπεριά κόκκινη
  • 1/2 πιπεριά πράσινη
  • 1/2 μήλο κόκκινο
  • ντοματάκια Σαντορίνης 
  • 6-7 καρύδια
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • λίγο κρασόξιδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουτ. του γλυκού τζίντερ (τριμμένη πιπερόριζα)
  • ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  1. Ψιλοκόβουμε το μαρούλι, τη ρόκα και το λαχανάκι σικορέ, σε ένα πιάτο. Πάνω τους κόβουμε τη πιπεριά και το μήλο σε κυβάκια. Δεν αφαιρούμε την φλούδα του μήλου για να δώσει ωραίο χρώμα στη σαλάτα. Προσθέτουμε και το καρύδι τριμμένο στο μούλτι και ανακατεύουμε.
  2. Μετά χτυπάμε στο μούλτι το σκόρδο, την πιπερόριζα, αλάτι, πιπέρι. Ξαναχτυπάμε τα υλικά συμπληρώνοντας το κρασί, το λάδι και το μέλι.
  3. Τέλος περιχύνουμε την σαλάτα με την σάλτσα και είναι έτοιμη να σερβίρουμε.

Σουλτάνα η μοναδική



Δεν είναι μπουγάτσα. Δεν είναι γαλακτομπούρεκο. Είναι η Σουλτάνα η μοναδική. 
Την διαφορά σ' αυτό το γλυκό την κάνει το ξύσμα περγαμόντου !!!!!

ΥΛΙΚΑ

  • 3 κεσεδάκια γιαούρτι
  • 2 κεσεδάκια ζάχαρη
  • 3 κεσεδάκια λάδι
  • 7 αυγά
  • 2 βανίλλιες
  • ξύσμα περγαμόντο
  • 700 γραμ φύλλο κρουστας
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κουταλάκι μπαίικιν
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 μπολάκι αμύγδαλο φιλε

Σιρόπι
  • 4 ποτήρια νερό
  • 1 κιλό ζάχαρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Λαδώνουμε το ταψί και πατσαβουριάζουμε τα φύλλα κρούστας, δηλαδή τα τσαλακώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να γεμίσει το ταψί. Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου 1-2 ώρες για ξεραθούν.
  2. Φτιάχνουμε την κρέμα. Χτυπαμε στο μίξερ τα εξής: Τα αυγά, την ζάχαρι, το γιαούρτι, τη βανίλια, το λάδι, το κονιάκ, το περγαμόντο, το μπέικιν και την σόδα. Θέλουμε να πετύχουμε ένα υδαρές μίγμα.
  3. Στη συνέχεια περιχύνουμε τα φύλλα με την κρέμα ζικζακωτά, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε το γλυκό για μισή ώρα στους 180 βαθμούς.
  4. Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Είναι έτοιμο όταν κολλάει στο κουτάλι μας και δεν τρέχει.
  5. Αφού χαράξουμε την Σουλτάνα, ρίνουμε το σιρόπι (το ένα ζεστό και το άλλο κρύο) και περιμένουμε να το πιεί.

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Βάφουμε αυγά με ριζάρι







 Μπορούμε πολύ εύκολα με το ριζάρι να βάψουμε τα αυγά μας, με έντονο κόκκινο χρώμα, το Πάσχα.
Θέλω να ευχαριστήσω την πολύ καλή μου φίλη Areti Vardaka, που μου έστειλε το ριζάρι. Δεν το ήξερα μέχρι τότε. Την ευχαριστώ για τις οδηγίες και τις συμβουλες της .


Λίγα λόγια για το Ριζάρι

 Το Ριζάρι (Rubia tinctorum) είναι αυτοφυής θάμνος που φύεται στη νότια Ευρώπη και την νοτιοδυτική Ασία.
 Ακόμα το ριζάρι (όσο και αν το αγνοούμε) αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας της χώρας μας, καθώς τον 18ο αιώνα η Λάρισα υπήρξε από του μεγαλύτερους παραγωγούς και μεταποιητής του, φέρνοντας πολλά κέρδη στην περιοχή για αρκετά χρόνια. Από την Ελλάδα διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη και είχε μεγάλη επιτυχία εμπορικά στην Ολλανδία και στην Αγγλία, μέχρι που ανακαλύφθηκε η χημική κόκκινη βαφή και το ριζάρι αποσύρθηκε από την παγκόσμια αγορά.

ΠΩΣ ΒΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΡΙΖΑΡΙ

  1. Κοπανίζουμε το ριζάρι σε γουδί για να μπορεί να βγάλει το χρώμα του ευκολότερα. 
  2. Βράζουμε το ριζάρι σε νερό για 10 λεπτά και στη συνεχεία το αφήνουμε να κάτσει για 2-3 ώρες ή και όλη τη νύχτα.
  3.   Το πρωί σουρώνουμε το ριζάρι και κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά και τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά προσθέτοντας μισό ποτηράκι του κρασιού ξύδι (αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό, ίσα που να καλύπτει τα αυγά). 
  4.  Η δοσολογία είναι 70γρ. ριζάρι για 15 αυγά.

Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Βάφουμε κόκκινα αυγά με κρύα βαφή


Δεν μπορώ να φανταστώ το ΠΑΣΧΑ χωρις τα κατακόκκινα αυγά της Ανάστασης!!!!
Το έθιμο λέει ότι τα βάφουμε την Μ. Πέμπτη. 
  Η παράδοση θέλει ο αριθμός των αυγών που θα βάψεις να είναι μονός και όχι ζυγός.

ΥΛΙΚΑ
  • 30 αυγά
  • 1 κόκκινη βαφή για κρύο νερό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού ξύδι
  • 1 VETEX  κουζίνας
  • ελαιόλαδο για το γυάλισμα
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βγάλτε τα αυγά από το ψυγείο αρκετές ώρες πριν τα βάψετε κα αφήστε τα να «πιάσουν» θερμοκρασία δωματίου.
  2.  Πλύνετε προσεκτικά ένα ένα τα αυγά πριν τα βάψετε.
  3. Τοποθετήσετε τα αυγά μέσα στην μεγάλη σας κατσαρόλα , όχι πολλά, περίπου 15 αυγά ,πάνω στο Vetex  και σκεπάστε τα με νερό μέχρι να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτα.
  4. Βάλτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να έρθει το νερό ΄λίγο πριν το σημείο βρασμού , δηλαδή πριν αρχίσει να κοχλάζει και κτυπιούνται τα αυγά. Μετά χαμηλώστε αρκετά, όπως είπαμε θέλουν χαμηλή θερμοκρασία.
  5.  Δεν θέλουμε αυγά μελάτα,  αλλά σφιχτά όχι όμως σε σημείο να σπάσουν. Προτιμούμε να βράσουμε πρώτα τα αυγά μόνα τους και όχι με τη βαφή για να μην πάρουν τα χημικά της βαφής.
  6. Λιώστε την βαφή σε ζεστό νερό σε ενα μπολάκι και ρίξτετη στην κατσαρόλα μέσα σε κρύο νερό περίπου ενα λίτρο.
  7. Ανακατέψτε το ξύδι και το αλάτι μέσα στην βαφή. Βάλτε τα αυγά ενα -  ενα στη βαφή.
  8. Και αφήστε τα μερικά λεπτά όσπου να γίνουν κόκκινα.
  9. Βγάλτε τα απο την βαφή και λαδώστε τα αυγά, έπειτα γυαλίστε τα με πανί ή χαρτί κουζίνας.
  10. Βάλτε τα κόκκινα αυγά σε πιατέλες και διακοσμήσετε λαμπριάτικα το τραπέζι σας.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!!!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ....  Τα αυγά είναι πιο πιθανόν να σπασουν όταν 

1. Μπαίνουν κρύα σε καυτό νερό.
\2. Βράζουν για πολύ ώρα
3. Βράζουν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία
4. Βράζουν περισσότερα αυγά από ένα μόνο στρώμα, μέσα στην κατσαρόλα
5. Βράζουν πολλά αυγά μαζί και δίπλα δίπλα .

Κουλουράκια Πασχαλινά της Ελένης

 Πολύ ωραία, αρωματικά, τραγανά κουλούρια πασχαλινά!!!
Συνταγή της φίλης μου Ελένης από το blog  Κουζινοσκαλίσματα.

ΥΛΙΚΑ

250 γραμ. βούτυρο φρέσκο (εγώ χρησιμοποιώ πρόβειο για έξτρα άρωμα και γεύση, ή φυτίνη όχι μαργαρίνη, δηλαδή το κοινό βιτάμ ή τύπου lurpac γιατί η ζύμη δεν θα σας πλάθεται εύκολα και χαλάει η υφή των κουλουριών )
2 κούπες ζάχαρη
4 αυγά
1/2 κ.γλυκού αλάτι
1/2 κούπα γάλα
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αμμωνία
4 βανίλιες
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρόκος αυγού έξτρα για το άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
  2. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά στο μείγμα τις βανίλιες,και το ξύσμα.
  3. Διαλύουμε την αμμωνία και το αλάτι στο γάλα και το προσθέτουμε εναλλάξ με το αλεύρι στο μείγμα μας μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
  4. Πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε ότι σχήμα μας αρέσει. 
  5.  Τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού. 
  6. Και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς, πάνω κάτω αντιστάσεις όταν θα ψήσουμε ένα ταψί,160 αέρα όταν θα ψήσουμε δύο ταψιά,για 20 περίπου λεπτά ώσπου να ροδίσουν.

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

Τσουρέκια της Bana Barbi


Υπέροχο τσουρέκι, με κλωστές, γεμάτο αρώματα και γεύση !!!!!!

ΥΛΙΚΑ

 1 φακελάκι μαχλέπι
5 μεγάλους κόκκους μαστίχα
4 αυγά
150 γραμ. βούτυρο φρέσκο , εγώ χρησιμοποιώ ΗΠΕΙΡΟΣ
200 γραμ. γάλα πλήρες χλιαρό.
80 γραμ. μαγιά
750-800 γραμ. αλεύρι κατάλληλο για τσουρέκια
350 γραμ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στο μούλτι την ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα και αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.

Τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ  και, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι και τα χτυπάμε τουλάχιστον 7 λεπτά.

ΠΡΟΣΟΧΗ ... Το γάλα να είναι χλιαρό, όχι καυτό, ούτε κρύο.

Στη συνέχεια, βάζουμε στον κάδο το αλεύρι λίγο λίγο  και ζυμώνουμε μέχρι να ολοκληρωθεί το ζύμωμα.
Θα δείτε ότι η ζύμη είναι πολύ μαλακή. Μην ρίξετε άλλο αλεύρι.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια λεκάνη , τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, και την άφήνουμε να φουσκώσει, τοποθετώντας τη στο φούρνο σε θερμοκρασία 40 βαθμούς, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πλάθουμε τα τσουρέκια, και επειδή η ζύμη είναι πολύ μαλακή, την βοηθάμε με λίγο λάδι στα χέρια μας, για να μπορέσουμε να τα πλάσουμε. Μετά, σε μεγάλο ταψί  τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά, όπως προηγουμένως.

Αλείφουμε με αβγό, αν θέλουμε ρίχνουμε και φιλέ αμύγδαλο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο  180 βαθμούς, για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!



Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

Χοιρινό γκιούλμπασι ή εξοχικό







΄Αλλοι το λένε Γκιούλμπασι, άλλοι εξοχικό !!!! ΄Ενα είναι σίγουρο , ότι είναι πεντανόστιμο !!!!



ΥΛΙΚΑ

2 κιλά χοιρινή σπάλα χωρίς κόκκαλα κομμένη σε μπουκιές
4 πιπεριές πράσινες κομμένες σε κομμάτια
2 πιπεριές κόκκινες σε κομμάτια
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
3 σκέλιδες σκόρδο
καροτάκια μπέϊμπι κατεψυγμένα, προαιρετικά
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
θρούμπη , προαιρετικά, αν έχετε
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί λευκό
2 ντομάτες κομμένες .
κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κύβους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε καλά το κρέας και το στραγγίζουμε επίσης πολύ καλά. 
  2. ΄Επειτα κατευθείαν μέσα στη γάστρα που θα το ψήσετε ,  βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά και τα ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. 
  3. Ιδανικό ψήσιμο θα είναι να μαριναριστούν όλα αυτά τα υλικά μας.  Δηλαδή, τα αφήνουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο και μετά το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί. Ακόμα καλύτερα θα είναι να το φτιάξουμε αποβραδίς , να το βάλουμε στο ψυγείο και την επόμενη μέρα να το ψήσουμε.
  4. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 1 1/2 έως 2 ώρες.
Γίνεται τέλειο!!!! Μελλώνει το κρέας μπλέκεται και το τυρί ανάμεσα...

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!!

Πασχαλινές κατασκευές για το σπίτι




Πασχαλινές λαμπάδες


Πλησιάζει Πάσχα. Μόλις 1 βδομάδα πριν την Μεγαλοβδομάδα.
΄Εφτιαξα λοιπόν και εγώ τις λαμπάδες για τα κορίτσια της οικογένειας.
 Τα αγόρια τις θέλουν σκέτες.

Μια της κόρης μου , η πρώτη, και η δεύτερη δική μου. 

Φτιάχτε και σεις μόνη σας την δική σας λαμπάδα. 
Είναι εύκολο και θα έχετε την χαρά ότι τις φτιάξατε μόνες σας !!!! 





Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

Μαυροβούνι Λακωνίας Greece by Bana Barbi





ΓΥΘΕΙΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ - GREECE by Bana Barbi


Μπορεί να μην είμαι από το Μαυροβούνι Λακωνίας, είμαι όμως νύφη Μαυροβουνιώτη. Και το έχω αγαπήσει σαν δικό μου χωριό. Η ομορφιά του είναι ανεπανάληπτη. 
Κάνω λοιπόν, αυτό το αφιέρωμα με πολύ πολύ αγάπη και σεβασμό !!!!


Σε απόσταση μόλις λίγων ωρών από την Αθήνα βρεθήκαμε 2 χλμ. νότια του Γυθείου, στον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό του Μαυροβουνίου στην Ανατολική Λακωνική Μάνη.



Το Μαυροβούνι, είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, με γραφικά παραδοσιακά κτίσματα και μια απέραντη αμμουδερή παραλία με χοντρή άμμο, μήκους 5 χλμ. περίπου, με διαυγή και πεντακάθαρα νερά.


Το γραφικό Μαυροβούνι και οι γύρω περιοχές αποτελούν ένα πολύ καλό ορμητήριο για να ανακαλύψετε τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της Ανατολικής Λακωνικής Μάνης, οι οποίες είναι πραγματικά ανεξάντλητες και μοναδικές.


Ένας θαυμάσιος παραθαλάσσιος προορισμός της Λακωνικής Μάνης που συνδυάζει την πέτρα, το φως και τη γραφικότητα της Μάνης με τα χαρακτηριστικά των νησιών. Ο τόσο διαφορετικός και γραφικός τόπος της Μάνης, σας καλεί για ανεπανάληπτες εξορμήσεις στη Λακωνική γη.
Ο οικισμός του Μαυροβουνίου ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Τζανημπέη (1742-1813) του γένους Γρηγοράκηδων, και των τριών γιών του για να αποτελέσουν την έδρα του μπέη.
 Όταν ο Τζανέτος Γρηγοράκης έγινε μπέης, το 1782 έχτισε στην κορυφή του λόφου ένα κάστρο έκτασης 1050 τ.μ., τους Γουλάδες ή Μπεάνικα, με κάτοψη σε σχήμα τραπεζοειδές.

Ανάμεσα στα απλά σπίτια ξεχωρίζει η αξεπέραστης λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καστροκατοικία του Τζαννέτου Γρηγοράκη με κόλουρους πύργους στις γωνίες, τοξωτή πύλη και ίχνη από το διώροφο παλάτι καθώς και πυργοκατοικίες άλλων ισχυρών οικογενειών.

Δίπλα στο κάστρο του Τζαννέτου, στο βορειοανατολικό άκρο του οικισμού του Μαυροβουνίου, βρίσκεται ο Ναός των Τριών Ιεραρχών – Αϊ Γιάννη σε υψόμετρο 90 μέτρων περίπου. Το πανέμορφο μνημείο του ναού ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυρόσχημου με τρούλο ναού με ημικυκλική αψίδα στο ιερό και νάρθηκα.

Τα στενά δρομάκια που ξεκινούν από την πλατεία του χωριού, σας οδηγούν στο ναό και στα υψηλότερα σημεία του χωριού.
 Ο οικισμός του Μαυροβουνίου εκτείνεται πάνω στο λόφο, ενώ στην πλατεία του χωριού θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας με θέα τους απρόσιτους και επιβλητικούς πύργους.


Στην παραλιακή οδό του Μαυροβουνίου συναντήσαμε πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ψαροταβέρνες και καφέ-μπαρ που μας προσέφεραν γευστικούς μεζέδες και φρέσκα θαλασσινά.




Η παραλία του Μαυροβουνίου αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο και είναι ιδανική για κάθε ηλικία. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν οργανωμένα σημεία με ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ σε κάποια άλλα σημεία μπορείτε να απολαύσετε τη φύση και την ανεμπόδιστη θέα. Βραβευμένη, κάθε χρόνο, με 2 γαλάζιες σημαίες, θεωρείται μια από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου ενώ οι «άγριοι» μεσημεριανοί άνεμοι του Λακωνικού κόλπου είναι ιδανικοί για τους λάτρεις του wind-surfing. Για τους φίλους που προτιμούν το surfing, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης ιστιοσανίδων καθώς και παράδοση μαθημάτων για αρχάριους.







Στην παραλία του Μαυροβουνίου καθώς και στην κεντρική παραλία του Ευρώτα, στο Βαθύ, στη Σελινίτσα και το Βαλτάκι, κάθε καλοκαίρι οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα δημιουργούν περίπου 200 φωλιές.

Για την αποτελεσματική προστασία των 30-35 φωλιών της παραλίας του Μαυροβουνίου και της μεσογειακής φώκιας, έχει εγκατασταθεί Σταθμός Πεδίου των εθελοντών του Συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ». Οι εθελοντές μεταφέρουν τις φωλιές, που βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία, ενώ παράλληλα διοργανώνονται προβολές με διαφάνειες για την ενημέρωση των επισκεπτών.
Στην έξοδό σας, από το χωρίο του Μαυροβουνίου, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας με σπάνιες αγιογραφίες. 


Σε μικρή απόσταση από το Μαυροβούνι θα σας εντυπωσιάσουν τα διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια του Γυθείου, η καστροπολιτεία της Βάθειας, ο ιστορικός πύργος Τζανήμπεη (Τζανετάκη Γρηγοράκη) στο Μαραθονήσι, η καστροκατοικία του Αντωνόμπεη Γρηγοράκη στον Αγερανό και πολλά άλλα μοναδικά αξιοθέατα της Λακωνικής Μάνης.

Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014

Χοιρινή πρασοτηγανιά







Πανεύκολη και γευστικότητα τηγανιά. Λίγα και καλά υλικά φτιάχνουν αυτό τον υπέροχο μεζέ που τραβάει αρκετό κρασάκι ή τσίπουρο !!!!
Είναι από τους κλασικούς μου μεζέδες !!! ΄Ομως άνετα μπορεί να σταθεί και σαν κυρίως πιάτο δίπλα σε τηγανητές πατάτες !!!!


ΥΛΙΚΑ

3 πράσσα κομμένα ροδέλες
3/4 του κιλού χοιρινή σπάλα κομμένη σε μικρές μερίδες
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
χυμό από 1 λεμόνι
Προαιρετικά μουστάρδα 2 κουταλιές της σούπας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το χοιρινό και προσθέτουμε νεράκι αρκετό. Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και περιμένουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νεράκι. Με ένα πηρούνι τρυπάμε το κρέας και δοκιμάζουμε να δούμε να έχει μαλακώσει. 
Αν ναι, αφήνουμε να εξατμισθεί όλο το νερό και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αρχίζει και τηγανίζεται η τηγανιά μας. Κοιτάμε να πάρουν ωραίο χρώμα όλα τα κομμάτια. Μην τα ξεροψήσουμε πολύ. 
Με μια τρυπητή κουτάλα παίρνουμε όλα τα κομμάτια του κρέατος και τα βάζουμε δίπλα σε μια πιατέλα.


 Συμπληρώνουμε αν χρειάζεται λίγο ελαιόλαδο ακόμα και ρίχνουμε τα πράσα μας. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και τα αφήνουμε να μαλακώσουν και να μαραθούν  τελείως.



 Ρίχνουμε πάλι στο τηγάνι μας το κρέας, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις.
Συμπληρώνουμε λεμονάκι ανάλογα με τα γούστα μας και προαιρετικά μπορούμε να συμπληρώσουμε και μουστάρδα. Τα αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις και .....
΄Ετοιμο !!!!


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...