Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Στρούντελ με μανιτάρια της Ξανθής




Πολύ ωραίο στρούντελ μανιταριών, συνταγή της Ξανθής Μπαξεβάνη
Είχα την τύχη να το δοκιμάσω στον διαγωνισμό Ορεκτικούς της Κοπής της πίτας της Κουζινοπαγίδας, και πήρε τις καλύτερες κριτικές. Πραγματικά πεντανόστιμο.
 Την συνταγή με οδηγίες βήμα - βήμα, θα τις βρείτε στο blog της Ξανθής , Οι συνταγές της Ασπρούλας.



ΥΛΙΚΑ

300 γραμ. μανιτάρια φρέσκα πόρτο μπέλο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
50 γραμ. βούτυρο
2 κουταλ. σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
50 ml κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας ξινομυζήθρα
50 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Αλάτι - φρέσκο πιπέρι
6 φύλλα κρούστας
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα ψιλοκοβουμε .
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο, και μόλις ζεσταθούν ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ και να μην υπάρχουν υγρά.
Προσθέτουμε το δενδρολίβανο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε την ξυνομυζήθρα.
Σε μια επιφάνεια, στρωμένη με λαδόκολλα, απλώνουμε ένα φύλλο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο με ένα πινέλο, και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.
Μοιράζουμε την γέμιση , σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας ένα κενό  3 εκατοστών γύρω γύρω.
Διπλώνουμε προς τα μέσα, τα 2 άκρα του φύλλου, και κάνουμε ρολλό.
Τοποθετούμε σε ταψί, στρωμένο  με χαρτί ψησίματος το ρολό μας, με την ένωση προς τα κάτω.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Τρώγεται ευχάριστα και κρύο.


Αλλαγές που θα μπορούσατε να κάνετε, ανάλογα τα γούστα σας.

  • Να βάλετε φύλλο σφολιάτας, ή να ανοίξετε δικό σας φύλλο,  αντί φύλλο κρούστας.
  • Δεν είχα δενδρολίβανο, και έβαλα θυμάρι τριμμένο.
  • Αντί φρέσκο κρεμμυδάκι , βάλτε 1 πράσο ψιλοκομμένο.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Μελιτζανομπερδέματα της Αλέκας



Τα μελιτζανομπερδέματα είναι ένα φαγητό ή μεζές ο οποίος τραβάει κρασάκι ή τσιπουράκι. Η συνταγή είναι της φίλης μου  Αλεξάνδρα Μαρίνη.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό ορεκτικού της  Κουζινοπαγίδας.


ΥΛΙΚΑ


2-3 μελιτζάνες φλάσκες
Τυρί γκούντα ή ένταμ
Μπέικον

Για τη σάλτσα

1 κρεμμυδάκι μέτριο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
ντομάτα στον τρίφτη
Αλάτι- πιπέρι- πάπρικα καπνιστή

Για τη μπεσαμέλ

2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
1 αβγό
πιπέρι αλάτι
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
1/2 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο ή καλύτερα παρμεζάνα ή καπνιστό ρεγκάτο

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.

Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με σύρμα για 2' και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα.
Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αβγό και το τυρί. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε φέτες. Τις βάζουμε σε αλατόνερο να ξεπικρίσουν για 1/2 ή 1 ώρα.
Τηγανιζουμε τις μελιτζάνες ή τις ψήνουμε με ελάχιστον ελαιόλαδο στο φούρνο.
Τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και στρώνουμε επάνω σε κάθε φέτα μελιτζάνα, 1 φέτα τυρί και 1 φέτα μπέικον.


Τυλίγουμε την κάθε φέτα σε ρολλάκι.



΄Εχουμε φτιάξει την σάλτσα , και βάζουμε από μια κουταλιά επάνω σε κάθε ρολλάκι.



Ετοιμάζουμε και την μπεσαμέλ και την ρίχνουμε επάνω από τα ρολάκια και την σάλτσα.
Πασπαλίζουμε από πάνω από την μπεσαμέλ , λίγο τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς , μέχρι να πάρει χρώμα από πάνω. 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!


Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Λεμονόκρεμα - lemon gurd


Υπέροχη λεμονόκρεμα, συνταγή της Ντίνας Νικολάου 



Για 1 κιλό κρέμα


8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
320 ml χυμός λεμονιού
ξύσμα από 2 ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά λεμόνια
400 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. (1 πακέτο) βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, μαλακωμένα για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου



ΕΚΤΕΛΕΣΗ




Χτυπάω με το μίξερ τα αυγά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτω το χυμό των λεμονιών, το ξύσμα, τη ζάχαρη και τα κομματάκια του βουτύρου και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά (το βούτυρο δεν είναι απαραίτητο να λιώσει εντελώς σε αυτή τη φάση).
Αδειάζω το μείγμα σε μια μέτρια κατσαρόλα (κατά προτίμηση με βαρύ πυθμένα) και το ζεσταίνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει και να γίνει μια λεία κρέμα.
Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, αφήνω τη λεμονόκρεμα να γίνει χλιαρή και τη μοιράζω σε μικρά γυάλινα βαζάκια, πλυμένα με ζεστό νερό και καλά στεγνωμένα, όχι απαραίτητα αποστειρωμένα. Διατηρείται έως και 1 χρόνο, στο ψυγείο.

ΠΩΣ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ

• Αλείφω φέτες ψωμιού, κέικ ή τσουρεκιού και τις σερβίρω για πρωινό ή με τον καφέ και το τσάι.
• Τη χρησιμοποιώ σαν γέμιση για αφράτα μπισκότα.
• Είναι η ιδανική γέμιση για τη διάσημη λεμονόταρτα: φτιάχνω ζύμη μπριζέ για τάρτες (ή χρησιμοποιώ έτοιμη ζύμη κουρού), την ψήνω άδεια για 20 λεπτά, την αφήνω να κρυώσει και τη γεμίζω με τη λεμονόκρεμα. Τη σερβίρω σκέτη, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, ή απλώνω επάνω της σφικτή μαρέγκα,

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Κοπή πίτας Κουζινοπαγίδας βίντεο



Κοπή πρώτης πίτας του μαγειρικού blog http://koyzinopagida.blogspot.gr/

Διαγωνισμός μαγειρικής - ορεκτικού 

Γενέθλια 5 χρόνια http://koyzinopagida.blogspot.gr/




Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΟΠΑΓΙΔΑΣ





ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ,ΣΤΙΣ 4 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ


ΣΤΟ ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ "ΑΣΜΑΤΑ ΑΘΑΝΑΤΩΝ" (ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 29,ΠΕΙΡΑΙΑΣ,ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2104177868),https://www.facebook.com/asmataathanatwn.gr?fref=t


ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ Μαγειρικής ομάδας Κουζινοπαγίδα της ΒΑΝΑ ΒΑΡΒΙ στο Facebook.


ΘΑ ΓΙΟΡΤΆΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ BLOG MOY  http://koyzinopagida.blogspot.gr/


ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΟΥΜΕ, ΘΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ.


Ο ΤΥΧΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΛΟΥΡΙΟΥ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΕΝΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΡΑΠΕΖΙ 2 ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ΄Ασματα Αθανάτων., ευγενική προσφορά του καταστήματος.

ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΟΥΝ.


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ



ΟΠΟΙΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΕΝΑ ΟΡΕΚΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ .

ΤΟ ΟΡΕΚΤΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΕΛΙΟ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗ (ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗ) ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ, ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ,ΜΑΡΙΑ ΠΥΚΝΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ,ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΝΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΡΑΠΕΖΙ 4 ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΄Ασματα Αθανάτων.

ΤΟ ΟΡΕΚΤΙΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ.

ΦΥΣΙΚΑ ΟΠΟΙΟ ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΔΩΡΑΚΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ.


ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΙΜΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ!!!


Σας ανακοινώνω μερικά δώρα για αρχή ...



1.-    2  διανυκτερεύσεις για 2 άτομα στο Cavo Grosso Bungalows. στο Μαυροβούνι Γυθείου, Λακωνία.



2.-    1  διανυκτέρευση για 1 ζευγάρι και 2 παιδιά ή 2 διανυκτερεύσεις για 1 ζευγάρι , στο Mavrovouni beach.gr-Resbithas studios. στο Μαυροβούνι Γυθείου, Λακωνία.


3.-   Προϊόντα , παστουρμάδες και σουτζούκια , ευγενική προσφορά από το κατάστημα του κ. Αβακιάν στον Πειραιά.



4.-   Προϊόντα , πλοκάμια από χταπόδι , από το κατάστημα Τατέλος , στο Κερατσίνι.




5.-    2 τσάντες γυναικείες , ευγενική προσφορά της αδελφής μου Αμαλίας Νίγδελη.

6.-    Μπισκότα για να προσφέρουμε μαζί με τον καφέ, ευγενική προσφορά του αρτοποιείου ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ, Λ. Σαλαμίνος 86,  Αμφιάλη.

7.-   5 βαζάκια κεραλοιφές προσφορά της Κουζινοπαγίδας, δηλαδή από εμένα.

8.-  10 αυγά , προσφορά του ....... αυγουλά μου. 

9.-  1 σταυρό  από ατσάλι , ευγενική προσφορά του καταστήματος   Handmade NIKH   Ρήγα Φεραίου 104, Αμφιάλη , Πειραιάς.

10.-  1 βραχιόλι δερμάτινο, ευγενική προσφορά του καταστήματος Handmade NIKH  Ρήγα Φεραίου 104, Αμφιάλη , Πειραιάς.

11.-  1 κολιέ από πέτρες svarovski, ευγενική προσφορά του καταστήματος  
 Handmade NIKH  Ρήγα Φεραίου 104, Αμφιάλη , Πειραιάς.

12.-   1 πορτοφόλι, ευγενική προσφορά του καταστήματος   Ηandmade NIKH  Ρήγα Φεραίου 104, Αμφιάλη , Πειραιάς.

13.- Αλεύρι Farin up, ευγενική  προσφορά της εταιρείας  ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

14.-  Αλεύρι για όλες τις χρήσεις , ευγενική προσφορά της  εταιρείας Μύλοι Αχαίας

15.-  Μπαχαρικά, ευγενική προσφορά του γνωστού καταστήματος στον Πειραιά Μανδραγόρας.

16.- Χαλβάδες από την γνωστή εταιρεία Χαλβάς Δραπετσώνας ΚΟΣΜΙΔΗ-ΓΑΒΡΙΛΗ.

17.-  1 τούρτα που θα την κόψουμε στη συνάντηση για τα 5 χρόνια  του blog μου, ευγενική προσφορά του καταστήματος  Γιαννιώτικοι Φούρνοι, στη Δραπετσώνα , οδός Αγ. Δημητρίου και Σωκράτους 2.


.ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΕΡΆΣΟΥΜΕ ΠΟΛΎ ΟΜΟΡΦΑ !!!!





Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015

Το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης




Συνταγές που ίσως θα θέλατε να φτιάξετε για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.
Διαλέχτε κάποιες από τις παρακάτω 



Ορεκτικά









Κυρίως φαγητό


Εννοείται, ψητές μπριζόλες, μπιφτέκια, παϊδάκια στα κάρβουνα



Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Λάχανο τουρσί χωρίς βράσιμο





Πολύ ωραίο τουρσί, χωρίς βράσιμο , που μπορεί να καταναλωθεί μετά από 7-8 ημέρες.

Δεν είναι πολύ ξινό. Τρώγεται ευχάριστα και σαν σαλάτα, προσθέτοντας λάδι και ξύδι κατά το σερβίρισμα.

ΥΛΙΚΑ



  • 1 κιλό λάχανο ψιλοκομμένο.
  • 1 κιλό πιπεριές κόκκινες και πράσινες μαζί
  • .1 κιλό αγουρωπές ντομάτες,κομμένες μικρά κομματάκια,
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα.
  • Λίγο σέλινο με την ρίζα ψιλοκομμένα.
  • 300 γραμμάρια ξύδι.
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη.
  • 50 γραμμάρια αλάτι.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  1. Κόβουμε τα καρότα ροδέλες.
  2. Κόβουμε με το μαχαίρι το λάχανό μας.
  3. Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα καρότα και το λάχανο.
  4. Προσθέτουμε το σέληνο,τις ντομάτες και τις πιπεριές.
  5. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύδι μέχρι να τα καλύψει.
  6. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε για 1-2 ώρες να μαριναριστούν καλά, ανακατεύοντας κατά περιοδους, και τρίβοντάς τα με τα χέρια μας. Να τα πατάτε με δύναμη.
  7. Τα βάζουμε έπειτα στα βαζάκια μας, μοιράζουμε το ζουμί και κλείνουμε ερμητικά.
  8. Μετά από 7-8 ημέρες είναι έτοιμο !!!
Σερβίρεται και σαν σαλάτα, προσθέτοντας λίγο λάδι, προαιρετικά ξύδι ή λεμόνι και προαιρετικά και λίγο σκορδάκι , σαν δεύτερη εκδοχή.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΒΡΑΣΙΜΟ

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!


Η συνταγή αυτή είναι της καλής μου Θεσσαλονικιάς φίλης Στελλα Παναγιωτιδου.





Λάχανο τουρσί στο πλυντήριο πιάτων



Και συνεχίζουμε με τα τουρσιά στο πλυντήριο πιάτων. 

Αφού φτιάξαμε το  Κουνουπίδι τουρσί στο πλυντήριο πιάτων, πάμε να φτιάξουμε τώρα λάχανο.

Σίγουρα δεν μυρίζει απορρυπαντικό μέσα!!! αχαχαχαχ
Γίνονται τραγανά τουρσιά !!!!
Κλείστε ερμητικά τα καπάκια και παραμένουν φρέσκα για αρκετούς μήνες.
Μπορείτε να τα φάτε αμέσως , μετά την έξοδο από το πλυντήριο πιάτων, επειδή υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό. Αφήστε τα να κρυώσουν και σερβίρεται !!!!!




ΥΛΙΚΑ




  • 1  λάχανο μέτριο περίπου 1 με 1 1/2 κιλό
  • 5 καρότα ψιλοκομμένους δακτύλιους
  • λίγο σέληνο
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης


Για τη σάλτσα:




  • 300 γραμμάρια ξύδι.
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη.
  • 50 γραμμάρια αλάτι.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ



  1. Κόβουμε τα καρότα ροδέλες.
  2. Κόβουμε  με το μαχαίρι το λάχανό μας.
  3. Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα καρότα και το λάχανο.
  4. Προσθέτουμε το σέληνο, και τις πιπεριές.
  5. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύδι μέχρι να τα καλύψει.
  6. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε για 1-2 ώρες να μαριναριστούν καλά, ανακατεύοντας κατά περιοδους, και τρίβοντάς τα με τα χέρια μας. Να τα πατάτε με δύναμη.
  7. Τα βάζουμε έπειτα στα βαζάκια μας, μοιράζουμε το ζουμί, κλείνουμε ερμητικά, και τα τοποθετούμε ανάποδα στο πλυντήριο πιάτων.
  8. Μπορούμε να τα βάλουμε μαζί με τα άπλυτα πιάτα μας. Σίγουρα δεν θα πάρουν μυρωδιά από το απορρυπαντικό, γιατί τα έχουμε κλείσει ερμητικά .
  9. Τα ......... πλένουμε - βράζουμε στους 35 βαθμούς.
  10. Μόλις τελειώσει το πλυντήριο τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά , μετά τα γυρνάμε και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος στο ντουλάπι μας. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε και μετά από πολλούς μήνες.
  11. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε ανάλογα το γούστο σας, το χυμό τουρσί.
  12. Το μέτρο αυτό είναι για μένα .


Απολαύστε το.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ








Κουνουπίδι τουρσί στο πλυντήριο πιάτων





Δοκιμάστε το !!!! Θα εκπλαγείτε !!!!!
Σίγουρα δεν μυρίζει απορρυπαντικό μέσα!!! αχαχαχαχ
Γίνονται τραγανά τουρσιά !!!!
Κλείστε ερμητικά τα καπάκια και παραμένουν φρέσκα για αρκετούς μήνες.
Μπορείτε να τα φάτε αμέσως , μετά την έξοδο από το πλυντήριο πιάτων, επειδή υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό. Αφήστε τα να κρυώσουν και σερβίρεται !!!!!




ΥΛΙΚΑ


  • 1 κιλό κουνουπίδι
  • 5 καρότα ψιλοκομμένους δακτύλιους
  • λίγο σέληνο
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης

Για τη σάλτσα:


  • 1 φλιτζάνι ξίδι από κρασί
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 1 1/2  κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι
  • 6-8 μεγάλα σκόρδα, ψιλοκομμένα προαιρετικά, εγώ δεν βάζω πάντα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ



  1. Κόβουμε τα καρότα ροδέλες.
  2. Κόβουμε τις φούντες από το κουνουπίδι σε μικρά τεμάχια.
  3. Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα καρότα και το κουνουπίδι.
  4. Προσθέτουμε το σέληνο , τις πιπεριές, και το σκόρδο, προαιρετικά.
  5. Προσθέτουμε το ξύδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού μέχρι να τα καλύψει.
  6. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε για 1-2 ώρες να μαριναριστούν καλά, ανακατεύοντας κατά περιοδους.
  7. Τα βάζουμε έπειτα στα βαζάκια μας, μοιράζουμε το ζουμί ,   κλείνουμε ερμητικά, και τα τοποθετούμε ανάποδα στο πλυντήριο πιάτων.
  8. Μπορούμε να τα βάλουμε μαζί με τα άπλυτα πιάτα μας. Σίγουρα δεν θα πάρουν μυρωδιά από το απορρυπαντικό, γιατί τα έχουμε κλείσει ερμητικά .
  9. Τα ......... πλένουμε - βράζουμε στους 35 βαθμούς.
  10. Μόλις τελειώσει το πλυντήριο τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά , μετά τα γυρνάμε και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος στο ντουλάπι μας. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε και μετά από πολλούς μήνες.
  11. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε ανάλογα το γούστο σας, το χυμό τουρσί.
  12. Το μέτρο αυτό είναι για μένα .

Απολαύστε το.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ








Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Ψωμί χωρίς ζύμωμα στη γάστρα




Καταπληκτικό ψωμί που δεν θα το πιστεύετε. 

Τα παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσουν πολύ !!!




ΥΛΙΚΑ


1 κιλο αλευρι...ο,τι σας αρέσει...
2 φακελακια μαγια ή 30 γραμ. φρέσκια μαγιά
1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη
2 κουταλακια του γλυκου αλατι
4-5 κουταλιες της σουπας λαδακι 
680 γρ νερο.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε ενα μπολ ανακατατευουμε ολα τα υλικα καλά και μετα σκεπαζουμε το μπολ με το καπακι του και το βαζουμε στο ψυγειο απο 12 ωρες και πανω!!

Την επομενη μερα, αναβουμε το φουρνο στους 250 βαθμους και βαζουμε μεσα μια γαστρα αδειανη με το καπακι της.

Μεχρι να καψει ο φουρνος βγαζουμε το μπολ ...αλευρωνουμε τον παγκο μας και παιδευουμε λιγο το ζυμαρι μας..δηλ κανουμε διπλωματα.

Σε αυτη τη φαση  μπορούμε να το χωρίσουμε  σε 3 μερη .

Αφηνουμε πανω στο παγκο με τα διπλωματα (2η σημειωση) προς τα κατω.

Αφου καψει ο φουρνος...βγαζουμε με προσοχη την γαστρα , να μην καουμε και ριχνουμε λίγο αλευράκι κάτω στη γάστρα και αν θέλουμε και λίγο σουσάμι. ΄Επειτα ρίχνουμε  τα ζυμαρια μας...με τα διπλωματα προς τα πανω αυτη τη φορα. Ξαναρίχνουμε λίγο αλευράκι από πάνω και λίγο σουσάμι.

Σκεπαζουμε με το καπακι ...και αφηνουμε να ψηθει για 1/2 ωρα ..μετα την μιση ωρα..ξεσκεπαζουμε και αφηνουμε για 1/2 ώρα  ακομα...
΄Ετοιμο το ψωμακι μας !!!

1.Να σημειωσω....οτι τη γαστρα δεν τη λαδωνουμε ουτε βαζουμε αντικολλητικο χαρτι...δεν προκειται να κολλησει το ψωμακι και επισης απο την αρχη που θα ανοιξουμε το φουρνο στους 250 βαθμους και μεχρι να τελειωσουμε δεν αλλαζουμε τη θερμοκρασια.

2.Οπως εχουμε το ζυμαρι πανω στην επιφανεια εργασιας παιρνουμε τις ακρες και τις διπλωνουμε στο κεντρο , αρκετες φορες...μετα το χωριζουμε σε οσα κομματια θελουμε δηλ.... σε 2 καρβελακια σε 3 ή σε φρατζολακια ή ατομικα ψωμακια.εγω προσωπικα οταν τα χωριζω τα "ξαναδιπλωνω" για να κανουν τα ωραια "σκασιματα "

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μπορούμε αν θέλουμε να το ψήσουμε και χωρίς να περιμένουμε 12 ώρες. Το αφήνουμε να φουσκώσει για 2-3 ώρες, και μετά κάνουμε τα διπλώματα και ψήνουμε όπως είπαμε παραπάνω.

Η συνταγή είναι της Myrto Aggelou, και κάποιες συμβουλες είναι της Maria Chatzisimou., από την ομάδα μαγειρικής οι Συνταγές της Γκόλφως.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...