Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Κουλουράκια κανέλλας της Μιμίας




Πόσους μήνες έχω να σας γράψω !!!!! Πολλούς !!!! Πολλά προβλήματα, τα οποία όμως δόξα τω Θεω, ξεπεράστηκαν!!!!
Τώρα είμαι εδώ και πάλι, και ελπίζω και εύχομαι να έχουμε ξανά συχνή επικοινωνία !!!!









Τραγανά, γλυκά, νηστίσιμα, νόστιμα κουλουράκια κανέλλας, για τον καφέ μας ή το τσάι.
Η συνταγή είναι της μητέρας της  φίλης μου Πάτρας, της Μιμίας, έτσι την φωνάζουμε χαϊδευτικά, η οποία είναι καταπληκτική μαγείρισσα, μάνα, γιαγιά!!!!

Η δόση που σας δίνω είναι διπλή. Μπορείτε να κάνετε την μισή δόση απο τα υλικά που σας δίνω. Αλλά πιστέψτε με, φτιάχτε την διπλή, γιατί θα φαγωθούν σε ριπή οφθαλμού!!!



ΥΛΙΚΑ


2 ποτήρια ελαιόλαδο, ή καλαμποκέλαιο
2 ποτήρια ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1 ποτήρι του νερού αλυσίβα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει, μέχρι να γίνει μια πολύ μαλακή ζύμη
Σουσάμι


Πως φτιάχνεται  η αλυσίβα

Παίρνουμε 2 γεμάτες  κουταλιές της σούπας  καθαρής στάχτης, π.χ. από το τζάκι , στάχτη από καθαρό ξύλο, και όχι από κάρβουνο.
Την βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με 2 ποτήρια νερό , και το αφήνουμε να βράσει καλά. Μετά τον βρασμό για περίπου 3-5 λεπτά . 
Παίρνουμε ένα σουρωτήρι στο οποίο έχουμε βάλει μέσα ένα τούλι, ή τουλπάνι, ή μπαμπάκι, και το σουρώνουμε προσεκτικά, έτσι ώστε να μας δώσει το υγρό του και όχι τα υπολοίματα της στάχτης.
Αυτή είναι η αλυσίβα.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Χτυπάμε καλά   στο χέρι ή στο μίξερ, πρώτα το λάδι  με την ζάχαρη.

΄Επειτα διαλύουμε την σόδα, μέσα στο κονιάκ, και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Αλεύρι, θα ρίχνετε τμηματικά.

Θέλουμε μια μαλακή , αφράτη ζύμη. Αν ρίξετε πολύ αλεύρι θα γίνουν σκληρά. 
Για να καταλάβετε πόσο μαλακή ζύμη, θα σας πω το εξής.
Προς το τέλος του ζυμώματος θα νομίζετε ότι θέλει 1-2 χούφτες ακόμα αλεύρι. Μην το ρίξετε, γιατί αφήνοντας για περίπου 10 λεπτά την ζύμη να ξεκουραστεί, θα δείτε ότι μετά πλάθετε άνετα στον πάγκο σας.

Πλάθουμε σχήματα για κουλουράκια , στρογγυλά ή πλεξούδα, και τα κυλάμε στο σουσάμι ή αν θέλετε σε  καστανή ζάχαρη.

Ψήνουμε στους 170 περίπου βαθμούς πάνω κάτω για περίπου 1 τέταρτο, ή μέχρι να πάρουν χρώμα.


Καλή σας επιτυχία!!!!



2 σχόλια:

  1. βανα μου εκτος αλυσιβα τη αλλο μπορουμε να βαλουμε βλεπεις δεν εχω τζακι χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς στην συγκεκριμένη συνταγή θέλει αλυσίβα, για να δώσει την γεύση του καμμένου. Θα μπορούσες να βάλεις χυμό πορτοκάλι, αλλά η γεύση θα αλλάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...