Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013

Christmas giveaway Νο 1- ΚΛΗΡΩΣΗ


Αγαπημένοι μου αναγνώστες !!!!

Σε 25 ημέρες έρχονται Χριστούγεννα !!! Και μ' αρέσουν τρελλά τα Χριστούγεννα !!! Και μ' αρέσει επίσης να κάνω και δωράκια !!!
 Και επειδή ο Δεκέμβριος είναι μήνας εορταστικός και με πολλά δώρα, είπα να σας κάνω , κι εγώ μερικά !!!

Ξεκινάμε λοιπόν, με το πρώτο μας  giveaway!!!!

Σε συνεργασία με την  πολύ καλή μου φίλη  Maria Nikolakopoulou, που έχει ένα υπέροχο blog το http://lightingupbubbles.wordpress.com/, προσφέρει για τους φίλους του blog μου,  σαπουνάκια αρωματικά, σε μια εορταστική , υπέροχη,  συσκευασία . ' Αλλωστε δεν περίμενα τίποτε λιγότερο από εκείνη !!!!
 Επειδή η αποστολή των δώρων θα γίνει απο μένα, θα μπορεί να γίνει μόνο εντός Ελλάδος. Οι κάτοικοι εξωτερικού αν είναι στους τυχερούς, θα πρέπει να δώσουν για την παραλαβή διεύθυνση στην Ελλάδα.

Τι πρέπει να κάνετε για να συμμετέχετε στη κλήρωσή μας  !!! 

1ον. Να αφήσετε σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση. Παρακαλώ τα σχόλια να είναι επώνυμα και όχι ανώνυμα!!!! 

2ον. Να κάνετε like στην σελίδα μου στο Facebook.

3ον. Να κάνετε share -κοινοποίηση- στο προφίλ σας στο facebook, το blog μου Κουζινοπαγίδα της Bana Barbi.


Διευκρινίσεις 

* Λήξη του πρώτου μας διαγωνισμού είναι  στις 10 Δεκεμβρίου το απόγευμα.
* Οι τυχεροί θα πρέπει να στείλουν, μέσα σε δύο ημέρες απο την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα στοιχεία τους , αλλιώς, θα κληρωθούν νέοι τυχεροί.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ  10/12/ 2013 ώρα 7. 36 μ.μ.

ΚΑΙ Η ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ 1ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ .....
Η  anna kara !!!!!

Συγχαρητήρια ΄Αννα !!!!!




  

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Ginger Bread cookies



Ξενόφερτα μπισκοτάκια,  όμορφα για να τα στολίσουμε !!!

ΥΛΙΚΑ

100 γραμ. μέλι
100 γραμ. μελάσα
70 γραμ. ζάχαρη μαύρη
100 γραμ. βούτυρο
320 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. του γλυκού κακάο
1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών -πιο κάτω γράφω πως φτιάχνεται-
1 αυγό

ΜΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ

Καννέλα, γαρύφαλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ σκόνη, γλυκάνισο, σε ίσα μέρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, τη μελάσα, τη μαύρη ζάχαρη και το βούτυρο και ζεσταίνουμε ελαφρά ανακατεύοντας συνέχεια.
Αφήνουμε το μίγμα μας για 10 λεπτά να κρυώσει και το αδειάζουμε στο μπολ του μίξερ.
Προσθέτουμε το κακάο, το αλεύρι, το μπέικιν, το μίγμα μπαχαρικών και το αυγό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Ανοίγουμε φύλλο πάχους 2 εκ. σε αλευρωμένη επιφάνεια, κόβουμε διάφορα σχήματα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου. Τα ελέγχουμε, προσοχή μην καούν !!!
Τα στολίζουμε με Χρωματιστό γλάσο για διακόσμηση ή Ζαχαρόπαστα εύκολη !!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

Σκορδαλιά με καρύδια

ΥΛΙΚΑ
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • Ξερό ψωμί περίπου 250 γρ. χωρίς κόρα
  • 50 γρ. καρυδόψυχα
  • Αλάτι, ξύδι
  • Παρθένο Σησαμέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Σε ξύλινο γουδί σπάμε το σκόρδο με το αλάτι, λίγο ξύδι και λίγο Παρθένο Σησαμέλαιο μέχρι όλα αυτά να γίνουν ένας πολτός. Προσθέτουμε το βρεγμένο στημένο ψωμί και τα 2/3 του καρυδιού. Πιέζοντας κυκλικά με το γουδοχέρι και προσθέτοντας λίγο λίγο Παρθένο Σησαμέλαιο, δουλεύουμε τη σκορδαλιά μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει.

Ανακατεύουμε και πιέζουμε σταθερά, ελέγχοντας πάντα την ποσότητα του Παρθένου Σησαμελαίου για να μην κόψει η σκορδαλιά. Στο τέλος προσθέτουμε και το υπόλοιπο καρύδι ψιλοκομμένο.

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Λικέρ καφέ καραμέλας




΄Ενα υπέροχο λικέρ, με άρωμα καφέ-καραμέλας, που θα σας ξετρελλάνει !!!


ΥΛΙΚΑ

  • 500 μλ νερο
  • 8 κουταλιες καφε φιλτρου με άρωμα καραμέλας
  • 1 λιτρο κονιακ ή τσίπουρο ή τσικουδιά
  • 400 γρ. ζαχαρη
  • 250 μλ νερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βραζουμε τον καφε με το μισο λιτρο νερο στην καφετιέρα.
  2. Βραζουμε την ζαχαρη με τα 250 μλ νερο σε σιροπι.
  3. Βαζουμε και τον καφε στο σιροπι και βραζουμε για λιγο
  4. Επειτα προσθετουμε και το κονιακ ή το τσίπουρο ή την τσικουδιά.
  5. Μόλις κρυώσει το βαζουμε σε μπουκαλια και αφηνουμε για 4 εβδομαδες σε ζεστο μερος.
Η συνταγή είναι της Ερμιόνη Ρίζου. με κάποιες μικροαλλαγές δικές μου.

Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013

Το γλυκό του Καπετάνιου


Την περασμένη Κυριακή, πήγα μια υπέροχη εκδρομούλα στον Αγ. Νεκτάριο , στο Λαύριο. Αφού προσκυνήσαμε τον ΄Αγιο, μετά πήγαμε για τσιπουράκια στο Λιμάνι του Λαυρίου.
 Κάτσαμε, σε ένα υπέροχο μικρό μαγαζάκι, που ονομάζεται ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ.   Πολύ φιλικό περιβάλλον, χαμογελαστοί και ευχάριστοι οι σερβιτόροι , αλλά και ο ιδιοκτήτης , έκανε ότι μπόρεσε για να μας ευχαριστήσει. Οι μεζέδες του ήταν όλοι υπέροχοι !! Αλλά έκλεψε την παράσταση το γλυκάκι του. Ζήτησα την συνταγή και μου την έδωσε χωρίς αντίρρηση.
Εύκολο γλυκάκι, πολύ ευχάριστο στη γεύση, και πολύ ελαφρύ μετά από ένα καλό γεύμα. Το ονόμασα .. Το γλυκό του Καπετάνιου, από το όνομα του μαγαζιού.
 Ελπίζω να το ευχαριστηθήτε και σεις,  όπως το ευχαριστηθήκαμε και μεις.


Η παρακάτω  δόση είναι μεγάλη, εσείς φτιάχτε την με τα μισά υλικά που σας δίνω. 
Δηλαδή, αν θέλετε να φτιάξετε ένα πυρέξ , το συνηθισμένο που έχουμε όλοι στα σπίτια μας, υπολογίστε τα μισά υλικά από ότι σας δίνω παρακάτω. 
 Είπαμε την φτιάχνουν στο μαγαζί. 

ΥΛΙΚΑ

2 λίτρα γάλα
1 κουτί ολόκληρο κορν φλάουερ
1/2 κιλό ζάχαρη
1 κλωνάρι βανίλιας ή αν δεν έχετε 6 βανίλιες

Μπισκότα πτιμπέρ

σιρόπι - από ζάχαρη και νερό- δες το σιρόπι από Γαλακτομπούρεκο φλογέρες, αλλά, φτιάχτε την μισή δόση.

Σοκολάτα ρόφημα   Cadbury


 Οδηγίες για το σιρόπι
Επειδή δεν μου έδωσε ακριβή δοσολογία για το σιρόπι, φτιάχτε το σαν του γαλακτομπούρεκου. Το θέλουμε ελαφρύ. 
΄Ομως εγώ έκανα κάτι άλλο. Πήρα σιρόπι από τα γλυκά του κουταλιού, το αραίωσα με λίγο νεράκι, το ζέστανα στο μπρίκι και το μοίρασα κουταλιές κουταλιές στα μπισκότα. Περίπου 2-3 κουταλ. του γλυκού σε κάθε μπισκότο.  Αν δεν σας φτάσει , φτιάχτε κι άλλο. Είναι πανεύκολο και γρήγορο έτσι.   


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ




Σε μια φόρμα , που ανοίγει, ή σε ένα παραλληλόγραμμο πλαστικό, ή ταψάκι, ή πυρέξ,  βάζετε 1 σειρά μπισκότων πτι μπέρ.
Τα ραντίζετε με ένα κουταλάκι με το σιρόπι που έχετε φτιάξει.
Τοποθετείτε και την άλλη σειρά μπισκότων, και επίσης , τα ραντίζετε και αυτά.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο λικεράκι στο σιρόπι.
Φτιάχνετε σε μια κατσαρόλα την κρεμούλα, ως εξής.
Βάζετε το γάλα στην κατσαρόλα. Προσθέτε το κόρν φλάουερ , την ζάχαρη και την βανίλια.
Ανακατεύετε συνέχεια , να μην σβωλιάσει και μόλις αρχίζει να πήζει, σαν την κρέμα Γιώτης θέλουμε να πήξει, κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα στα μπισκότα.
Αφήνουμε για 2-3 λεπτά, να κρυώσει, όχι περισσότερο , και ραντίζουμε με ένα σουρωτήρι από πάνω από την κρέμα την σκόνη σοκολάτας  Cadbury.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη όλο το γλυκό, καλά, και περιμένου να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει, το βάζουμε στο ψυγείο.
Σε 2 ώρες περίπου είναι έτοιμο και μπορούμε να το κόψουμε σε μερίδες.

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Συμμετοχή στο περιοδικό Realfood


Ευχαριστώ θερμά το περιοδικό REALFOOD της Αλεξία Αλεξιάδου, για την φιλοξενία της , στο περιοδικό της.

Συμμετείχα με την υπέροχη ΣΑΛΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΡΒΙ-ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΆΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ .

Τεύχος Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, με Γιορτινές Λιχουδιές.



Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

Κέικ καρότου - Carrot cake


΄Ενα υπέροχο κέικ καρότου, γεμάτο αρώματα και γεύση καταπληκτική !!!
Συνοδεύει τέλεια το καφέ μας ή το τσάι !!!

ΥΛΙΚΑ


Για φόρμα 22 - 24 εκ,

 6  αυγά μεγάλα
350 .m.l. ηλιέλαιο
350 γρ. Light brown sugar
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300 γρ καρότο τριμμένο στο τρίφτη ( χοντρό)
50 γρ. σταφίδες (σουλτανίνα)
50 γραμ. καρύδια ψιλοκομμένα για την γέμιση
60 γρ ινδική καρύδα
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. κανέλλα
2κ.γ. σόδα
Τυρί Φιλεδέλφεια-κρέμα

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Βάζουμε σε μπώλ το αλεύρι με τα μπαχαρικά και τη σόδα και τα ανακατεύουμε.

Σε άλλο σκεύος  ανακατεύουμε  με ξύλινη κουτάλα , (ή απαλά στο μίξερ) τη ζαχαρη με το λάδι και τα αυγά. Τα αυγά καλά είναι να τα χτυπήσουμε πρώτα μόνα τους καλά, και μετά να τα προσθέσουμε στο μίγμα μας.
 Προσθέτουμε και το καρότο με τις σταφίδες, τα καρύδια  και το ξύσμα πορτοκαλιού.


Προσθέτουμε στο μίγμα το αλεύρι με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να ενωθούν.

Το μίγμα θα είναι αραιό.

Ψήνουμε στους 160 C για 1 ώρα περίπου.
 Tο αφήνουμε να κρυώσει και το χωρίζουμε στη μέση .( Μπορείτε άν θέλετε  να το μοιράσετε και να  το ψήσετε σε δύο τσέρκια.). Στρώνουμε ανάμεσα το τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια και το ενώνουμε.

  Το κέικ καρότου συνοδεύεται απαραίτητα με Κρέμα Φιλαδέλφεια.

Η συνταγή είναι της Νίκη Λαμπρινού, με κάποια προσθέσεις δικές μου.

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013

Σούπερ αρωματικό λικέρ αρμπαρόριζας


΄Ενα υπέροχο λικέρ, γεμάτο αρώματα !!!
 Ιδανικό για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα!!!

ΥΛΙΚΑ

1 1/2 λίτρο κρασί κόκκινο απλό
1 κιλό ζάχαρη
1 φλυτζάνι γεμάτο φύλλα αρμπαρόριζας
2 ξυλάκια κανέλλα
4-5 γαρύφαλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί και το ζεσταίνουμε. Συγχρόνως ρίχνουμε και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε , μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δεν θέλουμε να έρθει σε σημείο βρασμού.
Σβήνουμε την κουζίνα μας.
Προσθέτουμε τα φύλλα αρμπαρόριζας, την κανέλλα και τα γαρύφαλλα.
Μόλις κρυώσει, αδειάζουμε το περιεχόμενο σε γυάλινο μπουκάλι και το κλείνουμε.


Τα βάζουμε στο ντουλάπι μας και τα ανακινούμε πότε πότε.
Μετά από 15 μέρες είναι έτοιμο.Και την ίδια μέρα μπορούμε να το καταναλώσουμε , αλλά όσο περνάει ο καιρός είναι ακόμα καλύτερο.
Το σουρώνουμε και το βάζουμε σε όμορφα μπουκάλια, για να σερβίρουμε.

Το υπέροχο αυτό λικεράκι το δοκίμασα χτες από την κουμπάρα μου ΄Εφη Νικολακοπούλου, που το είχε φτιάξει, και ξετρελλάθηκα.
Φτιάχτε το και θα με θυμηθήτε !!!!

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

Μανιτάρια γεμιστά με πατάτα


Απίθανο ορεκτικό !!!! Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους !!!

ΥΛΙΚΑ

6 μανιτάρια Πόρτο Μπέλλο μεσαίου μεγέθους
2-3 βρασμένες πατάτες μετρίου μεγέθους
6-7  φέτες μπέικον
3-4 κουταλιές κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
200 γραμ. περίπου διάφορα τυριά μαλακά
αλάτι-πιπέρι
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
λίγο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Παίρνουμε τα μανιτάρια και τα καθαρίζουμε γύρω γύρω. Το κοτσάνι τους , θα το ψιλοκόψουμε και θα το βάλουμε στη γέμιση.


 ΠΡΟΣΟΧΗ..
 ΠΟΤΕ δεν πλένουμε τα μανιτάρια, γιατί ρουφάνε νερό σαν σφουγγάρι. ΄Η τα σκουπίζουμε με μια πετσέτα ή καθαρίζουμε την πετσούλα τους.


Ετοιμάζουμε τα υλικά μας.
 Πατάτες βραστές ψιλοκομμένες, μπέικον, τυριά, κοτσάνια από μανιτάρια.
Το μπέικον, ή θα το ψήσετε στην τοστιέρα σας και έπειτα θα το ψιλοκόψετε, ή θα το κόψετε μικρά κομματάκια και θα σωτάρετε σε ένα μικρό τηγάνι. 


Σε ένα μπωλ, βάζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πηρούνι.


Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το βούτυρο. Τα ανακατεύουμε καλά.


Συμπληρώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας. Δηλαδή, μπέικον, τυριά, γάλα ή κρέμα γάλακτος.
Και ανακατεύουμε επίσης, πολύ καλά.

Σε ένα ταψάκι , αραδιάζουμε τα μανιτάρια και τα βρέχουμε με λίγο ελαιόλαδο. ΄Οχι πολύ.
Τα βάζουμε για λίγο στο φούρνο σκέτα χωρίς την γέμιση, για περίπου 10-15 λεπτά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο μας και τα γεμίζουμε  με  3-4 κουταλιές γέμιση.
Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο μας , και τα ψήνουμε μέχρι να λιώσουν τα τυριά μας. Δεν θέλει πολύ, περίπου 10 λεπτά.


Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και λεπτές φέτες  ντομάτας από πάνω.


Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Κουνέλι στιφάδο μεθυσμένο


Δεν έτρωγα το κουνέλι ποτέ. Μέχρι που με παροτρύνανε ο γιός μου και ο άνδρας μου , να δοκιμάσω διάφορες συνταγές με κουνέλι, μέχρι να μου αρέσει. ΄Εψαξα στο διαδίκτυο, αλλά .... καμμία δεν μου άρεσε !!! Ναι, δυστυχώς !!!!
 Τελικά, το έφτιαξα με τα μέτρα τα δικά μου, μετά από πολλές προσπάθειες, και ....ναι .... είναι το τέλειο κουνέλι στιφάδο. Σαν να τρως κοτόπουλο. Δεν το καταλαβαίνεις καθόλου !!!
Γιατί το λεω ...μεθυσμένο?  μα φυσικά γιατί δεν προσθέτω καθόλου νερό, παρά ψήνεται με το κρασί από την μαρινάδα!!! Μην ξεχνάμε βέβαια και την Μαυροδάφνη !!! Ντίρλα γίνεται το κουνέλι από το κρασί !!!!! αχαχαχαχαχ
Δοκιμάστε το , θα ενθουσιαστείτε !!!!

ΥΛΙΚΑ

1 κουνέλι τεμαχισμένο
2 πολύ μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
3 σκελίδες μεγάλες σκόρδο χοντροκομμένες
2 μεγάλες κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 κουτί ντοματάκια  στο τρίφτη ή 1 κιλό ντομάτες επίσης τριμμένες στον τρίφτη
1 ποτήρι του κρασιού Μαυροδάφνη
αλάτι
πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκειά ή αν σας κάνει κέφι καυτερή
ελαιόλαδο
1/2  κιλό κρεμμυδάκια πολύ μικρά για στιφάδο.
Προαιρετικά λίγες χοντροκομμένες πατάτες, για όσους δεν τρώνε τα κρεμμύδια.

Για την μαρινάδα

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ψιλές φέτες -δες την φωτό-
2 σκελίδες μεγάλες σκόρδο χοντροκομμένο
3 φύλλα δάφνης
2 ξυλάκια κανέλλας
Κρασί, όσο πάρει για να σκεπάσει σχεδόν το κρέας. Περίπου 1 λίτρο.
Αλουμινόχαρτο ή διάφανη μεμβράνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά μαρινάρουμε το κρέας από το προηγούμενο βράδυ. Θέλουμε οπωσδήποτε ένα 8ωρο.
Δηλαδή σε ένα ταψάκι ή μεγάλο μπωλ, βάζουμε όλα τα υλικά, τα σκεπάζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο.


Παίρνουμε μια κατσαρόλα, την βάζουμε στο μάτι της κουζίνας και ανάβουμε το μάτι. Μόλις ζεσταθεί καλά η κατσαρόλα, παίρνουμε όσα κομμάτια χωράνε στο πάτο της κατσαρόλα και τα τοποθετούμε, στραγγίζοντάς τα καλά από την μαρινάδα.
Τα αφήνουμε να πάρουν λίγο χρώμα, και από την μια και από την άλλη.


Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και βάζουμε τα επόμενα κομμάτια.


Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι μας , να σκεπάσει τον πάτο της, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Συμπληρώνουμε και όλα τα υλικά που έχουμε στην μαρινάδα μας, εκτός από το κρασί. 


Τα αφήνουμε να γλασαριστούν.
Ρίχνουμε τότε τον πελτέ ντομάτας και τον αφήνουμε 2-3 λεπτά να ψηθεί και να βγάλει τα αρώματά του.
΄Επειτα ρίχνουμε την ντομάτα  μας.
Ανακατεύουμε απαλά, όλα τα υλικά.

Ρίχνουμε την Μαυροδάφνη μας, και την αφήνουμε να εξατμιστεί.
Πως γνωρίζουμε ότι εξατμίστηκε? ΄Ενα κολπάκι είναι να πηγαίνετε πάνω από την κατσαρόλα σας και να την μυρίζετε. Θα καταλάβετε ότι εξατμίστηκε , γιατί θα φύγει η έντονη μυρωδιά του κρασιού και θα βγάλει μια γλύκα.


Τέλος ρίχνουμε το κρασί της μαρινάδας, ίσα να σκεπάσει το κρέας.


Μόλις αρχίσει και παίρνει βράση, χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας στο μισό, δεν σκεπάζουμε τελείως την κατσαρόλα, αφήνουμε ένα ανοιγματάκι, και το αφήνουμε να βραση στο κρασί του. Περίπου 1 ώρα. Κάντε το τέστ με το πηρούνι.
΄Οταν είναι σχεδόν έτοιμο το κρέας μας, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια μας, και όπως είπαμε για όσους δεν τρώνε τα κρεμμύδια , βάζουμε λίγες χοντροκομμένες πατάτες.

 Και τα αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί.


' Ετοιμο το κουνέλι μας.
Αν θέλουμε παραλείπουμε τα κρεμμύδια και το συνοδεύουμε  με χοντροκομμένες  τηγανητές πατάτες.



Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Η μεγάλη διατροφική αξία της quinoa (κινόα)


Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει επισήμως δηλώσει ότι το έτος 2013 έχει αναγνωρισθεί ως «Διεθνές Έτος της Quinoa».
Η quinoa (Κινόα) έχει ήδη ξεχωρίσει από τον FAO ως τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία, εντυπωσιακή βιοποικιλότητα καθώς και για την ασφάλεια του ως τρόφιμο σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές την τοποθετούν περίπου στο 3000 π.Χ., όταν η κατανάλωση της έγινε ευρέως διαδεδομένη σε περιοχές της Νότιας Αμερικής . Μαζί με το καλαμπόκι, η κινόα ήταν ένα από τα δύο κύρια τρόφιμα της αυτοκρατορίας των Ίνκας.
Η quinoa παραμένει άγνωστη σε πολλούς ανθρώπους, ειδικά στην πρακτική έννοια της μαγειρικής και των συνταγών. Η quinoa  συνήθως καταναλώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως τα δημητριακά (σιτάρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη κα). Ωστόσο, δεν είναι δημητριακό αλλά μέλος της ίδιας οικογένειας τροφίμων που περιέχει το σπανάκι, σέσκουλο, και τα τεύτλα.  Πολλοί ερευνητές αναφέρονται στην quinoa ως «ψευτοδημητριακό”. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει τα τρόφιμα που δεν είναι δημητριακά αλλά μπορούν να αλέθονται εύκολα.
Η Quinoa παρέχει πολλαλπά οφέλη για την υγεία:
  • Πλήρης πρωτεΐνη
  • Συνολικός πλούτος σε θρεπτικά συστατικά
  • Αντιοξειδωτικά οφέλη
  • Αντιφλεγμονώδη οφέλη
  • Υψηλό Διατροφικό Προφίλ
  • Είναι εύπεπτη τροφή
  • Βοηθά στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και την πνευματική απόδοση.
  • Βοηθά στα καρδιαγγειακά νοσήματα  και τις ημικρανίες
Θρεπτικά συστατικά της κινόα
Μερίδα : 42.50 g Θρεπτικά % των καθημερινών αναγκών
Μαγγάνιο 43%
Τρυπτοφάνη 21.8%
Μαγνήσιο 20.9%
Φολλικό οξύ 19.5%
Φώσφορος 19.4%
Θερμίδες (156) 8%
Συνολική θρεπτική Αξία
  • Ίσως το πιο εντυπωσιακό όφελος για την υγεία που παρέχεται από την κινόα είναι η συνολικός θρεπτικός πλούτος της. Όταν η θρεπτική σύνθεση αυτού του τροφίμου αναλύεται σε βάθος, τα αποτελέσματα είναι ασυνήθιστα και εντυπωσιακά. Αν και η quinoa μπορεί να καταναλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως το σιτάρι δεν έχει ορισμένες σημαντικές θρεπτικές ελλείψεις  άλλων σπόρων.
  • Μία από τις ελλείψεις που ξεπερνά η quinoa είναι η μεγάλη  περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνες. Οι περισσότεροι σπόροι θεωρούνται ανεπαρκής ως πηγές πρωτεΐνης επειδή στερούνται επαρκείς ποσότητες των αμινοξέων λυσίνη και ισολευκίνη.
  • Το σχετικά χαμηλό επίπεδο της λυσίνης και της ισολευκίνης στην πρωτεΐνη των άλλων σπόρων είναι αυτό που καθιστά αυτά τα αμινοξέα περιορισμένα σε αυτούς.
  • Με άλλα λόγια, αυτά τα μη διαθέσιμα αμινοξέα αποτρέπουν την είσοδο των σπόρων που είναι πλήρεις πηγές πρωτεϊνών στη διατροφή μας.
  •  Αντίθετα, η quinoa έχει σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες τόσο της λυσίνης όσο και της ισολευκίνης (ειδικά λυσίνη), και αυτές επιτρέπουν την πρωτεΐνη στην quinoa να χρησιμεύει ως μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης. Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας την ένα ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής.
  • Χαίρει υψηλής εκτίμησης για την διαθρεπτική της αξία και τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν κατατάξει την κινόα σαν υπερτροφή για την υψηλή τηςπεριεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%). Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας. (Πχ για χορτοφάγους)
  • Σε σύγκριση με άλλα δημητριακά όπως το σιτάρι, η quinoa έχει υψηλότερη  περιεκτικότητα σε λίπος και μπορεί να παράσχει πολύτιμες ποσότητες υγιών λιπών για την καρδιά όπως τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (με τη μορφή του ελαϊκού οξέος).
  • Από την άποψη της περιεκτικότητας σε λίπος, η quinoa πάλι ξεπερνά κάποια από τα μειονεκτήματα των περισσότερων σπόρων.  Περίπου το 25% των λιπαρών οξέων της quinoa  βρίσκονται με τη μορφή του ελαϊκού οξέος, ενός μονοακόρεστου λιπαρού οξέος για υγιή καρδιά, και περίπου 8% με τη μορφή α-λινολενικού οξέος ή ALA – το ω-3 λιπαρό οξύ που συνηθέστερα βρίσκεται σε φυτά και σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο φλεγμονών που σχετίζονται με διάφορες ασθένειες.
  • Η quinoa περιέχει σημαντικές ποσότητες ορισμένων τοκοφερολών (βιταμίνη Ε ) που σε μεγάλο βαθμό απουσιάζουν από τα περισσότερα δημητριακά. Είναι επίσης καλή πηγή φολλικού οξέος, χαλκού, φωσφόρου σε αντίθεση με το σιτάρι ολικής αλέσεως.
  • Ωστόσο, ένα άλλο βασικό συστατικό το ασβέστιο συγκεντρώνονται ειδικά στην quinoa σε σύγκριση με άλλους σπόρους. Η quinoa παρέχει πάνω από τη διπλάσια ποσότητα ασβεστίου, από αυτή που βρίσκεται στο σιτάρι ολικής αλέσεως.
Παρασκευή – προετοιμασία
Παρόλο που η συσκευασμένη κινόα, που βρίσκουμε πλέον σε πολλά μαγαζιά με βιολογικές τροφές, είναι επεξεργασμένη και αποφλοιωμένη καλό θα ήταν να την ξεπλύνουμε με πολύ νερό σε ένα σουρωτήρι τρίβοντας τους σπόρους με το χέρι. Έτσι θα βεβαιωθούμε ότι έχει φύγει τελείως η σχετικά πικρή γεύση που έχει το περίβλημα, εν αντιθέσει με το εσωτερικό που είναι γευστικότατο.
Μαγείρεμα
Για να μαγειρέψουμε την κινόα απλά, ακολουθούμε την διαδικασία σαν να φτιάχναμε πλιγούρι.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 2 φλυτζάνια κινόα και 4 φλυτζάνια νερό και μόλις πάρει βράση , χαμηλώνουμε την φωτιά και βάζουμε το καπάκι.
Βράζουμε για 15 – 18 λεπτά και είναι έτοιμη!
Πώς να την απολαύσετε
  • Συνδυάστε quinoa με φασόλια, σπόρους  κολοκύθας, κρεμμυδάκια και κόλιανδρο. Αλατοπιπερώνετε για να απολαύσετε μια εμπνευσμένη σαλάτα.
  • Προσθέστε φρούτα και ξηρούς καρπούς σε μαγειρεμένη quinoa και καταναλώστε την ως πρωινό.
  • Για την αγαπημένη σας συνταγή ζυμαρικών αντικαταστήστε τα με quinoa.
  • Προσθήκη quinoa στις αγαπημένες σας σούπες λαχανικών.
  • Το αλεύρι από quinoa μπορεί να προστεθεί στις συνταγές για μπισκότα ή muffin
  • Η Quinoa έχει μεγάλη για χρήση στο ταμπουλέ, που χρησιμεύει ως ένα νόστιμο  υποκατάστατο για το πλιγούρι με το οποίο παρασκευάζεται συνήθως αυτό το ανατολίτικο πιάτο.
Ταμπουλέ (Tabouleh)

  • Η λιβανέζικη μαιντανοσαλάτα.
  • Ο μαιντανός κυριαρχεί στο πιάτο και μιας και έχει πολλά διατροφικά οφέλη είναι μια ευκαιρία να πάρουμε μια γερή ποσότητα μαιντανού με αυτό το πιάτο.
  • Σταθερά υλικά: μαιντανός, κινόα ή πλιγούρι ή φαγόπυρο, χυμός λεμονιού, φρέσκο ή και ξερό κρεμμυδάκι, ντομάτα, δυόσμος, ελαιόλαδο.
Ναταλία  Ντελίκου Μπενέτου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ntelikou_natalia07@yahoo.gr

Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013

Κρέπες αλμυρές-βίντεο και συνταγή-



http://www.youtube.com/watch?v=CO9z7TIGJSg&feature=youtu.be

Υπάρχει κάποιος που δεν του αρέσουν οι κρέπες? 
Η παρακάτω συνταγή είναι εύκολη και σας δείχνω με βίντεο τον τρόπο που τις φτιάχνουμε! Χρειαζόμαστε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ξεκινάμε!!!

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

240 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γραμ. φυτίνη
500 γραμ. γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
4 αυγά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπωλ και τα χτυπάμε πάρα πολύ καλά μέχρι να ασπρίσουν.
Συμπληρώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή , τη φυτίνη , το γάλα, το αλάτι, και το αλεύρι.
 Τηγανίζουμε τη ζύμη απλώνοντας μικρή ποσότητα χυλού , σε ελαφρά βουτυρωμένο τηγάνι.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ.... Η συγκεκριμενη συνταγή μας δίνει 11 μεγάλες κρέπες , όταν τις ψήσουμε σε τηγάνι μεγάλο 26άρι. Αν θέλουμε να τις κάνουμε πιο μικρές βάζουμε μικρότερη τηγάνι και ρίχνουμε λιγότερο χυλό.
Μπορούμε να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη , αφού τις τυλίξουμε καλά,  σε διάφανη μεμβράνη.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013

Μπουκάλι γάμου με φωτό τους νεόνυμφους

Μπουκάλι γάμου με φωτό τους νεόνυμφους, δεν είναι δύσκολο , ούτε έχει πολλά έξοδα, για να το φτιάξετε.
Θα πάρετε όποια φωτογραφία του ζευγαριού ,σας αρέσει από τον υπολογιστή σας θα την ρετουσάρετε στο ειδικό πρόγραμμα που φτιάχνουμε τις φωτογραφίες, δηλαδή θα τις κάνετε οπωσδήποτε κοντινό πλάνο.
Θα την περάσετε στο στικάκι σας , και θα την δώσετε στον τυπογράφο, για να φτιάξει τα αυτοκόλλητα. Αυτός θα βάλει και τα ονόματα των νεονύμφων και ό,τι άλλο θέλετε.
Μου στοίχισε αυτό 30 ευρώ.
Αγόρασα μπουκάλια διάφανα, τα έπλυνα όλα, τα στέγνωσα καλά και μετά κόλλησα τις ετικέτες τις έτοιμες.
Μπουκάλια άδεια , θα τα βρείτε σε μαγαζιά που πουλάνε Είδη εστίασης
.
Και έτοιμο το μπουκάλι των νεονύμφων.
Ο κόσμος ξετρελλάθηκε και τα έπαιρνε μαζί του, άλλα άδεια από κρασί και άλλα γεμάτα !!!! αχαχαχα, άλλωστε αυτό το σκοπό έχουν.



Πρωτότυπο βιβλίο ευχών

Αντί για το συνηθισμένο βιβλίο ευχών, φτιάξαμε τα παρακάτω ....



 

Κρέπες γεμιστές με κοτόπουλο



Αξίζει να χαλάσουμε την δίαιτά μας !!!!
Πλούσιο σε θερμίδες, αλλά.... απίστευτα νόστιμο !!!!

Για τις κρέπες

2 κούπες γάλα
2 κούπες αλεύρι
2 αυγά
λίγο αλάτι

Για την γέμιση-μπεσαμέλ

4 κουταλιές της σούπας βιτάμ ή Φυτίνη
1 πράσο ψιλοκομένο, μόνο το λευκό μέρος
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κούπα γάλα φρέσκο ή εβαπορέ αραιωμένο
 250 γραμ. κρέμα γάλακτος
250 γραμ. τριμένη παρμεζάνα
250 γραμ. γραβιέρα Κρήτης
1 στήθος κοτόπουλο, βρασμένο
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 στήθος κοτόπουλο βρασμένο και ψιλοκομμένο

Σάλτσα για  το τελείωμα στο ταψί

250 γραμ. κρέμα γάλακτος
2 κούπες αλεύρι
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κρέπες: χτυπάτε μαζί όλα τα υλικά της ζύμης σ' ενα μπολ. Αφήνετε το χυλό να σταθεί για 30 λεπτά σε δροσερό σημείο. Ψήνετε τις κρέπες σε δυνατή φωτιά, σε πολύ ζεστό τηγάνι, που ανά μία κρέπα αλείφετε το τηγάνι με βούτυρο. 
  2. Πατήστε στο παρακάτω για να δείτε πως τις φτιάχνουμε  Κρέπες αλμυρές - βίντεο και συνταγή,
  3. Μπεσαμέλ : Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πράσο, το αφήνουμε λίγο να μαραθεί και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, να ψηθεί ελαφρά, για 2΄-3΄. Πρέπει να φύγει το άρωμα του αλευριού.
    Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα,  στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο. Αν έχουμε το mini pimer  ανακατεύουμε με αυτό. Είναι μεγάλη ευκολία. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι.
    Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7΄-8΄ περίπου.
     Τότε, αφού δέσει, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και την αποσύρουμε από τη φωτιά. 

Σάλτσα για το τελείωμα στο ταψί

 Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα μαζί, καλά, την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι, τα αυγά και το αλάτι.


Συναρμολόγηση

Βάζετε μια κουταλιά από αυτό το μείγμα σε κάθε κρέπα.


Τυλίγετε ή διπλώνετε τις κρέπες στα 4.

Τις τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ και ρίχνετε από πάνω την σάλτσα για το τελείωμα.
 Τις βάζετε σε δυνατό φούρνο για να γκρατιναριστούν.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...